В Україні зросла площа грушевих садів за інтенсивними технологіями

Економіка, Новини, Суспільство

Українські аграрії все частіше починають закладати інтенсивні грушеві сади за сучасними інтенсивними технологіями, які забезпечують високу продуктівність насаджень, розповів Анатолій Богдан, директор “Інсолар-Холод”, компанії, яка займається проєктуванням, постачанням і монтажем устаткування для зберігання овочів і фруктів.  Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на agronews.ua.

“Я знаю про молоді грушеві сади в Дніпропетровському регіоні, Хмельницькій, Київській областях. В “Інсолар-Холод” вже робили камери для зберігання груш”, – розповів фахівець.

Однак окремо грушевим садом ніхто не займається. Це просто ще одна продукція на додаток до вже існуючих насаджень.

“Це можуть бути ті ж яблука, черешні або сливи”, – пояснює Анатолій Богдан.

У ьой же час за перші 6 місяців 2020 року Україна збільшила імпорт фруктів, ягід і горіхів на 23% у вартісному та 12% у натуральному виразі. З січня по червень було імпортовано 443 тис. тонн плодово-ягідної продукції, загальною вартістю $333 млн. Про це повідомляє Державна служба статистики України.

Президент Академії органічного садівництва Ekogarden, власниця розсадника плодових саджанців Валентина Лановенко вважає, що груші чудово знаходять збут на внутрішньому ринку, якому вітчизняної продукції явно бракує.

В обсягах продажів підприємств організованої торгівлі (передусім мережі) частка імпорту, насамперед із Нідерландів і Бельгії, досягає більшості пропозицій.

Найпопулярніші сорти груші у промислових садах України – Ноябрьська (перша назва – Ксенія), Конференція, RX та деякі інші. Урожайність більшості сучасних сортів груші в зрілому віці – приблизно 40-45 т/га (сорти вирощування груші). Такі показники зафіксовані за схеми посадки 0,8х3,5 м і густоти стояння, відповідно, 3500 шт/га.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.