Україна виступає за постійну присутність НАТО у Чорному морі

Новини, Політика, Суспільство

Україна виступає за окреслення чіткої візії присутності НАТО у Чорному морі, вважаючи, що постійна присутність в ньому сил Альянсу може завадити зростанню «апетитів» Росії у регіоні Азовського, Чорного та Середземного морів.

Про це йшлося на зустрічі заступника міністра закордонних справ України Еміне Джапарової з членом Групи експертів високого рівня у рамках NATO 2030 Reflection Process послом Таджаном Ільдемом в Анкарі, про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на Укрінформ.

– Говорили про безпеку в Чорному морі. Я знову підкреслила позицію України, що має бути візія того, яка присутність НАТО в Чорному морі через агресію РФ, через наслідки мілітаризації Криму, які не лише про безпеку України, а як мінімум стосуються країн Чорноморського басейну і Середземномор’я. Це більше коло країн, − розповіла Еміне Джапарова за результатами зустрічі, яка відбувалася віч-на-віч.

В Альянсі Азовське та Чорне моря, Середземномор’я розглядають, за її словами, як «один безпековий пояс», провідна роль НАТО у регіоні може завадити діям та зазіханням РФ.

– Росія перетворила Азовське море на своє внутрішнє озеро, те саме хоче зробити з Чорним морем (де трохи інша географія впливів), і те, що відбувається у Сирії та Лівії, напряму пов’язано з їхніми військовими можливостями та розвитком військових баз у Криму. Це накладає відбиток на їхні апетити та спроможності у Середземномор’ї, на Близькому Сході та у Північній Африці. Ми кажемо про нерозривність та взаємозв’язок усіх цих процесів і вважаємо, що, аби зупинити Росію або не давати розвиватися цим апетитам РФ, НАТО має відігравати провідну роль, зокрема, через постійну присутність у Чорному морі, − вважає Еміне Джапарова.

Як нагадала заступник міністра закордонних справ України, NATO 2030 Reflection Process − ідея, яка була оприлюднена генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, має на меті окреслити майбутнє Альянсу на 10 років і більше.

– Йшлося про роль України в цьому процесі. Ми вважаємо, що безпека країн НАТО, безпека України − нероздільні. У нас є амбіція − стати повноправним членом цієї організації. Вона інкорпорована у Конституцію, і всі наші реформи у системі безпеки й оборони йдуть відповідно до тих інструкцій та критеріїв, які є у НАТО. Дуже важливий елемент − Річний національний план, який ми виконуємо. Цього року він складався із 482 пунктів, торік − понад Ми кожного року звітуємо по виконанню РНП, − наголосила Еміне Джапарова.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.