Кілограми чи сантиметри: який критерій важливіший при схудненні

Здоров'я, Новини

Це питання актуальне як серед новачків, так і серед тих, хто тренується вже давно.

Чи зустрічали ви людину, яка вирішили сісти на дієту або почала займатися спортом з метою схуднення і не зважувалася щоранку, інформує  Голос.if.ua.

Якщо так, то це швидше виняток, ніж правило. Зазвичай люди, які худнуть проводить цей ритуал щоранку. Але чи є в цьому сенс?

Як змінюється вага при схудненні

Навіть при грамотно продуманому схудненні втрата ваги не говорить про те, що йдуть ненависні жирові запаси.

Якщо увага приділяється харчуванню — то в раціоні акцент на білок, достатньо жирів, клітковини і знижена до мінімум частка простих вуглеводів, а також підвищений рівень фізичної активності, то процес схуднення не змусить себе чекати.

Коли мова заходить про втрату ваги — мається на увазі, що йдуть надлишки води, очищається вміст кишківника, можлива часткова втрата м’язів і витрачається якась частина жирових запасів, але не тільки один жир.

Помічали, що на перших етапах схуднення вага йде активніше? Відбувається це в основному саме за рахунок втрати зайвої рідини, оскільки при переході на здорове харчування, рідина, яка затримувалася в організмі при надмірному вживанні шкідливої їжі, йде. Але варто повернутися до звичного харчування, вага повертається знову.

Коли люди говорять про схуднення, то хочуть позбутися саме від жирових запасів. Всі інші складові втрати ваги — вода, їжа всередині шлунково-кишкового тракту — речі, які приходять і йдуть. Але визначити, скільки саме жирових запасів було витрачено на схудненні за певний період досить складно.

Зважування — це один з видів контролю процесу схуднення, але він не показує всієї картини. Більш того, при наявності силових тренувань вага може навіть зростати, попри те, що в раціоні присутній дефіцит калорій. Пов’язано це з тим, що зростає м’язова маса, а вона менш об’ємна, але важча в порівнянні з жировою масою.

Контроль процесу схуднення за допомогою сантиметра

У порівнянні зі зважуванням, заміри різних частин тіла за допомогою сантиметра найбільш виразно дозволяють оцінити наявність прогресу в схудненні. Співвідношення жиру і м’язів в тілі називається композицією тіла. Саме від цього співвідношення залежить зовнішній вигляд.

Як говорилося вище, жирова маса більш об’ємна, ніж м’язова. І при зменшенні кількості сантиметрів в обхваті талії не обов’язково зменшуються кілограми на вагах. Тому набагато ефективніше оцінювати втрату жирової маси саме з допомогою сантиметрової стрічки. Щоб дані були максимально точними, дотримуйте ся кількох правил:

  • Проводьте виміри вранці натщесерце;
  • Записуйте результати замірів;
  • Робіть заміри не частіше одного разу у два тижні.

Висновок

Контроль втрати ваги за допомогою ваг не завжди відображає повну картину схуднення. Краще орієнтуватися на зміни об’ємів.

Якщо протягом місяця немає змін ні в кілограмах, ні в сантиметрах, то слід переглянути програму харчування, тренувань, а також режим роботи і відпочинку.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.