Вербна неділя 2024: прикарпатський священник пояснив значення християнського свята

Кримінал, Суспільство

Які традиції та обряди пов’язані з Вербною неділею? Що символізує освячення верби?

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Про це журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

“Чимало наших народних традицій і ритуалів Вербної неділі пов’язані саме з вербою.

Пальми у нас не ростуть, однак весною, як відомо, з’являються на світ вербові пагони, котрими символічно замінили пальмові гілки”, — каже монах.

Миколай Микосовський додає: неділя за тиждень перед Великоднем називається «вербною», «шутковою» або «квітною», а тиждень перед цією неділею  — «вербним».

“Євангеліст Йоан написав, що, мовляв, багато людей почули, що Ісус іде в Єрусалим. Взявши пальмове гілля, вони вийшли Йому назустріч з окликами: «Осанна! Благословен, хто йде в ім’я Господнє, цар Ізраїлів!»

Звичай освячувати вербу відомий з XI ст. і він згадується вже в «Ізборнику» 1073 року, а також Данилом Паломником.

У моєму селі Кам’янка в Карпатах на вербу кажуть «шутка». У дитинстві я щороку ходив по неї на околиці перед святкуванням.

Після освячення вербовими гілочками легенько жартівливо вдаряли по плечах один одного (тут важливо не переборщити!) біля храму чи дорогою додому, щоб надовго запам’яталося. Радість переповнювала душу.

Освячену лозу ми зберігали в хаті до наступної Квітної неділі. Не раз − за образами”, — наголошує священник.

Як зауважує монах, важливо пам’ятати, що не сама верба, як така, захищає домівку від різного зла, а всемогутній Господь.

“Ще потрібно молитися, провадити відповідне християнське життя, щоб не скотитися до примітивного язичництва”, — резюмує Миколай Микосовський.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.