У МЗС відповіли на поширені запитання щодо обмеження послуг консульств для військовозобов’язаних за кордоном

Війна, Новини, Суспільство

У МЗС повідомили, що з 23 квітня 2024 року в консульствах тимчасово припиняють надавати послуги чоловікам мобілізаційного віку.

Як Міністерство закордонних справ України роз’яснює тимчасові обмеження у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.


З чим пов’язане це рішення зараз?


Нещодавно ухвалили й підписали Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”. Він набуде чинності 18 травня 2024 року.

Оскільки робота української консульської служби регламентується чималою кількістю підзаконних нормативних актів, то після ухвалення законопроєкту потрібно актуалізувати всі вимоги.

Окрім цього, влада бачить необхідність внесення технічних змін до алгоритмів роботи інформаційно-комунікаційних систем Міністерства закордонних справ.


Скільки це триватиме?


З 23 квітня цього року у консульствах припиняють прийом нових заяв від чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну).

У Міністерстві наголошують, що рішення про призупинення процесу надання консульських послуг цій категорії українських громадян є тимчасовим кроком, обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

Також у МЗС закликали уважно стежити за оновленням офіційних ресурсів міністерства та закордонних дипломатичних установ України для отримання актуальної інформації про подальше впровадження закону про мобілізацію.


Якщо людина подала заяву до 23 квітня, чи це означає, що вона не отримає послуги?


Ні, не означає. Важливо зазначити, що всі заяви про надання консульських послуг, подані до зазначеної дати, розглянуть та опрацюють в консульських установах у повному обсязі; у тому числі подані до 23.04.2024 заяви на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.


А якщо чоловік хоче подати заяву на консульські послуги не собі, а дитині чи підопічній особі?


Запроваджені обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа (оформлення паспорта для виїзду за кордон дитині/підопічній особі, реєстрація набуття дитиною громадянства України за народженням, реєстрація народження дитини тощо).


А якщо громадянин України, який потрапить під дію Закону, опиниться в надзвичайній ситуації, невже він не отримає допомоги консулів?


Тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. Вони стосуються лише подання певною категорією громадян заяв на отримання певних консульських послуг у визначений період. У разі потрапляння будь-якого громадянина України у надзвичайну ситуацію за кордоном (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо), співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

Тимчасово не будуть прийматися лише нові заяви від визначеної в законі категорії громадян, оскільки строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття ним чинності.


Чому взагалі МЗС вирішило обмежити свої послуги одній категорії громадян?


На МЗС вже давно покладається обов’язок з ведення військового обліку. Відповідні функції закордонних дипломатичних установ були визначені ще постановою КМУ від 7 грудня 2016 року.

Тоді законодавство розроблялося з урахуванням тогочасних реалій. Після міграційної хвилі 2022 року закладені законодавством механізми військово-облікової роботи потребували докорінних змін, які лише частково вдалося врегулювати постановою КМУ від 30 грудня 2022 року. Вимагали оновлення також дотичні нормативно-правові документи.

Зараз, після масштабного пакета змін до мобілізаційних нормативних документів, МЗС та інші державні органи мають провести великий обсяг роботи задля їхньої належної імплементації.


Якщо чоловік призовного віку за кордоном оновив свої дані в ТЦК, то чи може він скористатися консульськими послугами?


Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який набуде чинності 18 травня 2024 року, передбачає, що після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років із дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі.

Механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, наразі визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами. Щойно ця міжвідомча робота буде завершена, дипломатичні установи та МЗС оприлюднять додаткові докладні роз’яснення.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.