Бронь або відстрочка: що передбачає ухвалений законопроєкт про мобілізацію від служби

Війна, Новини, Політика

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт № 10449 про мобілізацію і проходження військової служби.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ .

«За» проголосували 283 депутати, один нардеп виступив проти, а 49 — утрималися.

Законопроєкт ще має підписати президент Володимир Зеленський.

Нові правила мобілізації передбачають зміни щодо процедури вручення повісток, базової військової служби, покарання для тих, хто ухиляється від мобілізації, права на відстрочку, вводить нові обовʼязки військовозобов’язаних та мотиваційні норми.

Ухвалений законопроєкт регулює перелік військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню. Відтак, не лише багатьох працівників, а й чимало роботодавців цікавить, кого саме можна забронювати.

Так, із військовозобов’язаних бронювання матимуть ті, хто працює:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах:
  • державної служби категорії “А”, голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів – усі військовозобов’язані;
  • державної служби категорії “Б”, “В”, в органах місцевого самоврядування – не більше 50 відсотків кількості військовозобов’язаних цих категорій у зазначених органах;
  • в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (за виключенням військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками.

Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відмовляють у бронювання у тих випадках, коли це стосується дефіцитних військових спеціальностей для потреб Збройних сил України. Працівника бронюють терміном на пів року, а тому через шість місяців у разі потреб його необхідно забронювати повторно.

Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню, якщо:

  • Закінчився строк її дії;
  • завершилося виконання або скасували завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення;
  • ліквідували орган державної влади, інший державний орган, підприємство, установу, організацію;
  • військовозобов’язаний звільнився з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.
Посвідчення про відстрочку від призову під час мобілізації та повідомлення про взяття на спеціальний військовий облік можна оформити у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки після отримання так званої «броні».
Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.