Бидгощ закриває Центр для біженців. “Є падіння інтересу”

Економіка, Кримінал, Новини, Суспільство

Муніципальний центр обслуговування біженців з України, який діє у Бидгощі, по вулиці Войська Польського, 65, буде закритий із понеділка, 20 червня. На початку Центр щодня відвідувало кілька сотень біженців, проте кілька останніх тижнів є значне падіння інтересу – тут оформляють допомогу лише 2-3 десяткам українців.

Бидгощ: чому закривають центр для біженців

Як інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на TOKFM.pl, на початку роботи Центр відвідувало кілька сотень людей на день. Вони приходили сюди за консультаціями працівників міського центру соціального захисту населення, відділу сімейних виплат чи повітового бюро праці в Бидгощі. Також на місці був перекладач з української мови та фотограф. Центр працював з понеділка по п’ятницю до 20.30, у суботу – до 15.30.

Але з 20 червня Центр не функціонуватиме. “Ми вже кілька тижнів спостерігаємо значне падіння інтересу, – пояснює речниця мера Бидгоща Марта Стаховяк. – На самому початку ми обслуговували 400-500 людей на день, сьогодні – кілька десятків. Наприклад, 14 червня ми видали номер PESEL лише 28 особам”.

Загалом тут видали 9931 номер PESEL, з яких понад 5000 – неповнолітнім.

З 20 червня номер PESEL оформлятимуть в офісі реєстрації – по вулиці Єжуїцькій, 14А (Jezuickiej 14A), у робочі години. “Як і раніше, треба записатися на прийом. Це можна зробити дуже легко за допомогою електронної черги. У кімнаті ? 3 є два стенди, присвячені видачі номерів PESEL біженцям в Україні”, – інформує Стаховяк.

Питання, пов’язані із соціальними виплатами (наприклад, подача заявки на отримання допомоги 300+), будуть розглядатись у міському центрі соціального забезпечення (MOPS). Українці можуть претендувати на таку саму підтримку, як і поляки, тобто на допомогу по догляду за дітьми з інвалідністю, допомогу на житло чи безкоштовні шкільні обіди.

“Вони можуть звертатись до відділів громадської допомоги за місцем проживання. Таких місць у Бидгощі у нас шість, – запевняє речниця MOPS Марта Франковська. – Заявки на пільгу 40 злотих можна подавати в тих же точках нашого центру, що й раніше, тобто на вулицях Поразінській, Черкаській та Огродовій”.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.