Достатньо заяви від батьків: садочки, школи, ВНЗ для українців в Польщі (фото)

ДІТИ, Новини, Суспільство
Якщо ви хочете оформити офіційний статусу біженця в Польщі, то не зможете отримати доступ до освіти.
Натомість українці, які оформили тимчасовий захист, можуть навчатися та віддавати своїх дітей до місцевих шкіл, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.
Дитячі садочки для українців в Польщі

У дитячих садках та школах дітей, евакуйованих з України, безкоштовно забезпечують зошитами, підручниками і харчуванням, але не в усіх регіонах країни. Мовного бар’єра боятися не варто, особливо в дитячому садку – там малюки швидко звикають до польської, яка віддалено схожа на українську. У великих містах часто в садках працюють евакуйовані українці, які допомагають малюкам з перекладом.

освіта в ПольщіОсвіта для дітей у ПольщіАвтор: Телеграм-канал “Знімаю історію”

Жодних спеціальних документів, довідок про щеплення чи медичної картки не потрібно. Щоб оформити українську дитину в дитячий польський садок, достатньо заяви мами, ксерокопії паспорта мами та свідоцтва про народження дитини. Уся процедура оформлення триває приблизно годину.

Також у Польщі багато приватних дитячих садочків, вартість на місяць складає 8–10 тисяч гривень. У деяких містах діти, які переїхали до Польщі через війну, можуть харчуватися у школах безкоштовно, а вартість обіду у шкільних їдальнях у середньому коштує 10–15 злотих (70-100 грн).

Документи для школи

Ситуація зі школою схожа – з документів необхідні паспорт мами, паспорт чи свідоцтво про народження дитини та анкета-заява, яку пише мама. Бажано мати документ з оцінками дитини, але не обов’язково.

Ви можете обрати будь-який дитячий садок чи школу. Зазвичай навчальний заклад обирають дивлячись на зручне розташування з місцем проживання. Вам можуть відмовити у прийомі дитини, тільки якщо у школі чи садочку недостатньо місць.

У Польщі немає шкіл з українськими групами. Але у багатьох містах волонтери проводять для дітей освітні курси та навчають їх польської мови. Також для дітей із України проводять багато розважальних та творчих заходів. Волонтер Інна Курилюк розповіла:

“Для дітей із України проводять багато різних курсів: малювання, розвиток та різна творчість. Також знаю, що у кінотеатрах є безкоштовні мультфільми українською мовою”.

освіта в ПольщіДопомога українським дітям і ПольщіАвтор: волонтерка Надія Глущенко

Пропозиції для студентів та науковців

Навчання можуть продовжити у Польщі не тільки школярі. Студенти, які покинули Україну через війну, можуть навчатися у вищих навчальних закладах, а науковці – займатись науковою і академічною діяльністю у науково-дослідних інститутах Польщі.

Для продовження навчання у польському ВНЗ необхідно:

  • зібрати усі можливі документи – диплом, додаткові сертифікати тощо. Зважаючи на ситуацію в Україні, українських студентів звільнили від необхідності нострифікації (перекладу та нотаріального засвідчення) дипломів;
  • за потреби додаткової інформації про навчання в іноземному (зокрема українському) ВНЗ, потрібно подати заявку до Національного агентства з питань академічного обміну;
  • звернутися в обраний ВНЗ і подати заявку про продовження навчання. У кожному навчальному закладі своя процедура зарахування, її деталі ви отримаєте в ректораті обраного університету.

Навчання можна продовжити англійською чи польською мовою

Для того, щоб продовжити наукову діяльність у Польщі не потрібний дозвіл Управління праці – достатньо звернутись із заявою до обраного університету чи науково-дослідного інституту. Інформацію про напрямки діяльності та умови зарахування до академічного штату можна знайти на сайті кожної із наукових установ.

За умови продовження наукової діяльності в Польщі українські евакуйовані люди отримують соціальне і медичне страхування, а також ті ж права у сфері трудових відносин, що й польські громадяни.

Також Польща створює умови для комфортної адаптації українців.  Місцеві навчальні заклади та громадські організації безкоштовно проводять курси польської мови. У кожному місті можна відвідати освітні курси та вивчати польську мову безкоштовно.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.