Підприємства Ахметова, Коломойського та Пінчука заборгували мільярди гривень за передачу електроенергії, – “Схеми”

Економіка, Новини, Політика, Суспільство

Українські підприємства, кінцевими бенефіціарами яких є олігархи Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Віктор Пінчук, мають мільярдні борги за послуги з передачі та диспетчеризації електроенергії.

Про це свідчать документи, які журналісти “Схеми” отримали від учасників енергоринку, про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Радіо Свобода”.

Відповідно до них, великі промислові споживачі та постачальники електроенергії почали стрімко накопичувати борги одразу після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.

Станом на 1 квітня, експортери електроенергії заборгували 2,54 млрд грн за послуги з її передачі. Основний боржник – трейдер “Д.Трейдінг”, що входить в енергохолдинг ДТЕК Ахметова. “Надходження від “Д.Трейдінг” значно припинились після 25 лютого”, – повідомило джерело на енергоринку.

Також серед боржників – феросплавні підприємства. Станом на 1 квітня вони заборгували понад 55 млн грн за послуги з передачі електроенергії, та більше ніж 26 млн грн – за диспетчеризацію (централізована система керування, контролю і захисту різних інженерних процесів, що, в тому числі, запобігає аварійним ситуаціям). У такий спосіб, загальні борги феросплавних підприємств за ці дві послуги перевищили 80 млн грн.

“Значне зниження рівня розрахунків відбулося, зокрема, Нікопольським заводом феросплавів”, – кажуть джерела видання.

Нікопольський завод феросплавів входить у сферу впливу олігархів Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука.

Крім того, борги за послуги з диспетчеризації має металургійний завод “Дніпросталь” (входить в трубно-колісну компанію “Інтерпайп”) Пінчука. Станом на 1 квітня, за даними “Схем”, підприємство заборгувало за цю послугу майже 25 млн грн.

Коментарів від компаній на запит журналістів наразі немає.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.