ЄС планує мільярдний фонд відновлення України – Bloomberg

Економіка, Новини, Політика, Суспільство

Європейський Союз планує створити фонд відновлення України.

Згідно з даними інформованого джерела, держави-члени повинні бути готові взяти на себе більшу частину витрат для відновлення країни, про що їм повідомила Європейська комісія,про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Bloomberg.

За словами людей, знайомих із цим питанням, Єврокомісія працює над інструментом ЄС на зразок Фонду відновлення після COVID-19, який фінансуватиме інвестиції та реформи у консультації з українським урядом. Поділ між грантами та кредитами досі незрозумілий, як і точний обсяг. Проте, за словами послів ЄС, Єврокомісія розраховує на сотні мільярдів євро упродовж десятиліть.

Питання обговорюватиметься на весняній зустрічі Міжнародного валютного фонду та Світового банку у четвер. Повідомляється, що віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс візьме участь у нараді на рівні міністрів. Очікується, що питання реконструкції та можливого відшкодування збитків обговорюватимуться високопосадовцями у Брюсселі та Вашингтоні протягом наступних кількох тижнів.

За словами представників ЄС, також йдеться про те, щоб величезні суми грошей не використовувалися не за призначенням. Двома найбільшими проблемами є повсюдна корупція в Україні та відсутність надійних механізмів контролю, відзначає агентство.

За словами джерел, Нідерланди запропонували використати програму реконструкції як важіль для створення адміністративних структур, які також проклали б шлях для можливого вступу України до ЄС.

Як перший крок Єврокомісія разом зі Світовим банком проведе оцінку фінансових потреб. Уряд України оцінює руйнування, завдані російськими військами на її території, в 1 трильйон доларів, пише видання.

Як зазначається, більшість допомоги спочатку піде на відновлення інфраструктури та надання державних послуг.

Єврокомісія, за повідомленням, також розглядає питання щодо розширення гарантій для підтримки бізнесу. За оцінками України, близько третини компаній повністю припинили свою діяльність та майже половина скоротила виробництво. Це стосується, зокрема, сільськогосподарського сектора, одного з найважливіших секторів економіки країни.

Через російське вторгнення пошкоджено до 30% інфраструктури України.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.