Україна закликає ПАРЄ створити виїзну комісію на місця воєнних злочинів, скоєних Росією

Новини, Політика, Суспільство

Сьогодні в Україну вперше з місією прибула делегація президентського комітету Парламентської асамблеї Ради Європи на чолі з президентом Тіні Коксом, яка у Львові зустрілася з українськими парламентарями. Тіні Кокс поспілкувався з головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком.

Україна закликала Парламентську асамблею Ради Європи створити виїзну комісію на місця злочинів, скоєних Росією в Бучі, Бородянці, Києві та інших населених пунктах України.

«Ми погодились, що те, що відбувається в Україні назвати інакше, як брутальною війною, не можна. Це геноцид. Ми домовились створити таку спеціальну комісію, яка б могла виїхати на місця злочинів, скоєних Росією, щоб на власні очі фіксувати ті факти, які там відбуваються», – каже Стефанчук, про що інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс подякував українській стороні за запрошення відвідати Україну. Він висловив співчуття щодо поранених та вбитих українців.

«Ми стурбовані, що мільйонам людей довелося покинути домівки. Понад 4,5 мільйона виїхали за кордон і там шукають притулок. Війна спричинила Україні багато страждань. Коли війна закінчиться, стоятиме виклик, як відбудувати країну. Ми раді, що нам вдалося виключити Росію з Парламентської асамблеї Ради Європи. Якщо якась країна вважає, що може розпочати вторгнення в іншу країну, то це кінець», – заявив Кокс.

Руслан Стефанчук розповів делегації Парламентської асамблеї Ради Європи про те, яка підтримка потрібна сьогодні Україні від світу, зокрема, Європи, в першу чергу.

«Перший напрямок – озброєння для оборони і наступу. Підтримка на рівні воєнного озброєння, грошова і гуманітарна підтримка. Для нас важлива політична допомога у напрямках санкцій, щоб дотримувались у світі єдиної санкційної політики. Вчора Євросоюз ухвалив п’ятий пакет санкцій, але Україна хотіла б бачити повне відключення Росії від SWIFT, а не лише вибірково. Припинити купувати нафту, газ і вугілля у Росії, бо у кожній краплі нафти ж кров українців», – закликав Стефанчук.

За словами Кокса, сьогодні у Страсбурзі відбувається зустріч, на якій планується обговорити воєнні злочини Росії на території України, щоб подумати, як можна розслідувати ці воєнні злочини у Міжнародному кримінальному суді. Бо відповідальність мають нести не лише ті, хто здійснював злочини, але й ті, хто їх замовив.

6 квітня – початок візитів представників Парламентської асамблеї Ради Європи в Україну. Наприкінці квітня відбудеться сесія ПАРЄ, під час якої обговорюватимуть ситуацію в Україні.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.