У Франківську показали, як виглядала Станіславівська фортеця у 17 столітті (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Сьогодні, 9 жовтня в Івано-Франківську презентували 3D анімації художньої реконструкції Станиславівської фортеці 1780 року.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Коротенький ролик, який триває майже 50 секунд – це багатомісячна праця, розповідають організатори.

Це пошукова, краєзнавча та анімаційна робота: ролик містить близько 16 тисяч елементів: будівлі, дерева, тварини, трава, цеглинки – все це промальовувалося.

“Ідея виникла спонтанно. Я просто сидів на літньому майданчику біля Бастіону з Володимиром Швадчаком. Ми дивилися на залишки фортеці і пам’ятник Артуру Бернсу, який символізує більш пізній історичний період і подумали, що було б добре відтворити, яким насправді був Бастіон в ті роки, коли фортеця була ще діючою”, – розповідає співорганізатор Олег Головенський.

Виконав цю роботу Денис Овчар, франківський медіахудожник.

Для створення відео матеріали шукали в європейських архівах, в бібліотеці Конгресу США. Це художня реконструкція, однак вона опирається на документи.

“Бібліотека Конгресу США дала нам дуже багато інформації про те, як були зроблені фортифікаційні споруди в нашому регіоні. Поки існували гармати і ядра, весь світ будувався однаково десь років двісті. Дуже допомогли й відкриті джерела з бібліотеки військово-морських сил США. В них дуже велика колекція на фортифікацію й озброєння всього світу”, – розповідає Денис Овчар.

Він додав, що Ратуша, яку показують у відео, не є науковою реконструкцією. Митець зобразив її так, як йому подобалось.

“Площу Ринок я забудував будинками потрібного архітектурного стилю, це все кам’яниці, аналогії з польських міст. Відомо, що Потоцький орієнтувався на польське місто Замость, однак я взяв за основу Ратушу в містечку Лешно і її трохи видозмінив”, – додав медіахудожник.

3D анімацію уже можна переглянути за посиланням.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.