Безліч етномистецтва і кольорів: у Франківську стартував фестиваль культурного різноманіття (фото)

Новини, Суспільство

В Івано-Франкіську стартував фестиваль культурного різноманіття. На території палацу Потоцьких тепер лунає музика, трудяться ковалі, проводять майстер-класи та продають витвори етномистецтва.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на “Галка”.

На території палацу справжня атмосфера старовини: у палатках представлений вишитий одяг, розписані ікони, різноматні вироби зі шкіри, прикраси та посуд в етностилі.

Юлія працює в Косівському інституті декоративно-прикладного мистецтва. На фестивалі її студенти представили різноманітні вибори. Працівниця інституту вважає, що такі заходи дуже потрібні, щоб українська культура жила і мала продовження.

«Я очікую, що цей фестиваль буде цікавий, має бути весело. Ми представляємо тут роботи наших студентів, які власноруч їх виконують. Багато робіт є з натуральних матеріалів. Зокрема є кераміка, вишивка, різні відділи інституту беруть участь: відділ художнього металу, текстилю, розпис, кераміка, шкіра. Особисто мені дуже подобається художній текстиль, але окрім нього ще кераміка. Я сподіваюсь, що багато людей будуть приходити і цікавитись цими речима, ми б дуже цього хотіли, адже потрібно популяризувати українську культуру та підтримувати наші традиції. Це наш код, і ми маємо його нести у світ і робити все для того, щоб традиції жили далі», – каже Юлія.

Окрім готових виробів, які можна придбати, є й майстер-класи, як для дорослих, так і для діток. Зокрема можна власноруч зробити дерев’яний брелок із гуцульським орнаментом, прикрасу з металу, браслет зі шкіри та навіть власноруч оздобити захисну маску.

Богдан Пророк з Косівського інституту декоративно-прикладного мистецтва проводить майстер-клас з художнього металу та художної шкіри, художнього розпису, художнього дерева.

«Я показую повний цикл виробництва шкіряних браслетів в техніці ажурного вирізування і оздоблення металом. Поруч також роблять вироби з металу – латунні хрестики. Ці майстер-класи розраховані як на дітей, так і на дорослих. Наразі було небагато людей, 5-6, яким вже провів майстер-класи, адже офіційне відкриття пізніше, але охочі поживитись були вже. Щодо орнаментів на браслетах – це стандартні геометричні фігури: трикутник, крапелька, пшеничка. Я хочу заохотити відвідувачів фестивалю до ручної праці, хендмейду, щоб нагадати, як було раніше, як робили наші предки. Адже фестиваль вертає назад до свого коріння, тому хочу наблизити людей до ручної праці, як це було колись», – каже Богдан.

Викладачки Косівського інституту декоративно прикладного мистецтва Оксана Гордійчук та Наталія Гаврилко привезли на фестиваль майстер-клас по техніці вибійки. Жінки показують, як можна оздобити маску за допомогою штампів та фарби. Кажуть, за сьогодні роздали вже понад пів сотні масочок з етномалюнками.

«До нас приходять люди, ми показуємо їм, які гарні речі можна зробити, маючи штамп та кусочок тканини. Ми вирішили робити маски. Роздавали маски, людина ставила штамп і виходила оригінальна і неповторна маска. Можна робити різні вироби: тканини, сумки, інтер’єрні тканини, серветки, скатертини. Є тут різні орнаменти з дереворізьблення, є і авторські варіанти: дві пташки з букетом, геометричні фігури. Сьогодні були дуже популярні квіточки рожевого кольору і зелені листочки. Масово всі дітки робили такі масочки. Загалом ідея наших студентів, вони виготовляли такі масочки на своїх курсових роботах. Ці маски можна прати і прасувати, адже тканина натуральна, а фарба акрилова», – кажуть викладачки.

Степан Угринюк з Косова привіз до Франківська майстер-клас з виготовлення дерев’яних брелків для ключів.

«Це прості такі дерев’яні брелочки для ключів, щоб показати елементарні основи різьби. Спершу форму хрестика вирізають, заготовляють дощечку, а потім на ній розмальовуєш деталі, випилюєш лобзиком, потім шліфуєш, а далі наносиш орнаменти. Це гуцульські орнаменти, кожен елемент комбінований. Але всі вони – як були в наших предків», – каже Степан Угринюк.

Активне фестивальне життя вируватиме на території палацу Потоцьких до вечора.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.