В Івано-Франківську п’яний чоловік з ножем напав на агітаторів

Кримінал, Новини

Інцидент трапився ввечері 6 жовтня біля супермаркету АТБ на вулиці Івана Павла ІІ. Агітатори викликали поліцію. Проводиться перевірка.

Інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФз посиланням на ОПОРУ.

Про напад на агітаторів у соцмережі Facebook повідомив кандидат в депутати від ЄС Сергій Мисько. За його словами, неадекватний чоловік погрожуючи представникам партії ножем вимагав припинити агітацію. Фото із Facebook-сторінки Сергія Миська, пише Бліц-Інфо з посиланням на ОПОРУ.

«Все це виглядало досить дивно, якби не група підтримки нападника з чотирьох осіб відверто кримінальної зовнішності, які також почали провокувати нас на дії у відповідь, а особа з ножем намагалася скоротити дистанцію, щоб завдавати удару по агітатору. Побачивши, що ми не піддаємося на провокацію, один із групи підтримки нападника завдав удару в голову особі з ножем, спровокувавши потасовку. В результаті чого були пошкоджені два щити зі світлинами», – написав Сергій Мисько.

Після того, як довкола зібрався натовп. Чоловіки, які влаштували бійку, втекли. А нападника з ножем агітатори затримали до приїзду поліції. При обшуку поліцейські виявили у нього ще два ножі. Також, за словами Сергія Миська інцидент знімало на відео двоє людей з різних ракурсів.

«Розцінюємо цю подію як провокацію проти «Європейської солідарності» з метою дискредитації, та маємо надію що органи правопорядку швидко дадуть цим подіям оцінку», – каже Мисько.

Координатор виборчого штабу «Європейської солідарності» в Івано-Франківську, кандидат в депутати Івано-Франківської міської ради Олексій Печетел розповів ОПОРІ, що агітаторам провокатори не знайомі.

«Наші кандидати проводили там зустріч з виборцями, – говорить Петечел. – Орієнтовно о 17:30 підійшла людина з ножем і спробувала перерізати дріт, який забезпечував озвучку. Коли його відтягнули від того дроту, він почав хамити, нецензурно виражатися, ображати наших представників. Словом робив все, аби зав’язати конфлікт. Далі до нього приєдналися ще кілька незрозумілих людей, які допомагали розвивати конфлікт. Водночас чоловік з ножем намагався вдарити агітатора. Наші (представники ЄС – авт.) намагалися ігнорувати провокаторів, але патрульну поліцію викликали. Зараз ми чекаємо від правоохоронців якогось рішення. Тобто заява від нашого кандидата надійшла. Наразі ми не можемо сказати, хто влаштував цю провокацію. Можливо чоловік з ножем розкаже поліції, хто його туди направив. Але те, що він цілеспрямовано йшов на конфлікт і в нього була група підтримки – це однозначно».

У пресслужбі поліції Івано-Франківщини ОПОРІ лише повідомили, що проводиться перевірка.

За словами Тетяни Юзвяк, радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, зазначені діяння в залежності від обставин, що будуть встановлюватися, такі дії можуть розглядатися як перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна (ч. 2 ст. 157 ККУ), або ж такі дії можуть мати ознаки хуліганства (ст. 296 ККУ)

Відповідно до ч.2 ст. 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, поєднане із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, – карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, а згідно ч.1 ст. 296 Кримінального кодексу України хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, – карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.