ВР хоче знизити ставку ПДВ для аграріїв з 20% до 14%

Економіка, Новини, Суспільство

Парламент хоче знизити ставку податку на додану вартість для аграріїв з 20% до 14%. Нардепи 233 голосами “за” схвалили за основу в першому читанні законопроєкт №3656.

Про це інформує  Голос ІФ   з посиланням на  “ПроАгро Груп”  .

Глава комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський під час представлення проєкту в сесійній залі підкреслив, що в першу чергу таке зниження зменшить податкове навантаження на виробників сільгосппродукції, а це дозволить зменшити вартість сировини на суму зниження ПДВ уже для переробників такої продукції.

“При цьому зниження ставки ПДВ за операціями з реалізації зернових і олійних культур і цільного молока в цілому не призведе до втрат бюджету, оскільки ці товари не реалізуються кінцевому виробнику, який є фактичним платником ПДВ”, – зазначив депутат.

Закон встановлює ставку ПДВ у розмірі 14% за операціями постачання й ввезення в Україну наступної сільгосппродукції: жива велика рогата худоба, свині, незбиране молоко, пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння льону, насіння ріпаку, насіння соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур, цукрові буряки.

Згідно з пояснювальною запискою, таке зниження ставки не призведе до масштабних спотворень у структурі надходжень/втрат ПДВ ні для однієї із зацікавлених сторін (держава/підприємство).

При цьому переробні підприємства зможуть заощадити 6% витрат при закупівлі продукції за рахунок менших податкових зобов’язань виробника, а стимули для оптимізації податкових зобов’язань – “скручування” – зникнуть.

“Відбудеться детінізація аграрного виробництва. Бюджет отримає суттєві переваги”, – зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту.

Раніше, у липні, стало відомо, що в Раді ініціювали введення нового податку для пересічних власників землі: малих фермерів хочуть зобов’язати щороку платити 6 тисяч гривень за кожен гектар землі, незалежно від доходу. Пізніше фінансовий комітет Верховної ради вирішив знизити розмір майбутнього податку для малих фермерів.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.