На Полтавщині виявили гарячку Західного Нілу, від якої немає вакцини

Здоров'я, Новини, Суспільство

У Зінківському районі Полтавської області чоловік захворів на лихоманку Західного Нілу. Це небезпечна хвороба, що передається через укуси комарів, пишеГолос.if.ua,з посиланням на ФАКТИ.

Хворого з температурою 39 градусів госпіталізували до лікарні. Є у нього й інші характерні симптоми – слабкість та ломота у м’язах.

Методом імунофлюоресценції у чоловіка виявили антитіла IgG до вірусу Західного Нілу.

Вакцини для профілактики не існує, тому у Центрі громадського здоров’я рекомендують захищатися від укусів комарів всіма можливими способами.

На карті вказано ензоотичні території для ГЗН в Україні.

Ензоотичні території для ГЗН в Україні

Фото: МОЗ

Гарячка Західного Нілу в ЄС

Європейський центр профілактики та контролю захворювань нині володіє даними, що на кінець серпня 2020 року у Європі зафіксовано 122 випадки зараження ГЗН, 10 з них – летальні.

Нині відомо про 54 заражених та вісім смертей у Греції, в Іспанії – 44 інфікованих та дві смерті, в  Італії – 22 хворих та двоє – в Румунії.

Водночас в іспанській провінції Севілья спостерігається спалах цієї хвороби.

Окрім того, в початку 2020-го відомо про 40 спалахів серед коней в Іспанії, Італії, Франції та Португалії.

В України випадки ГЗН не фіксувалися протягом останніх двох років.

Що таке гарячка Західного Нілу

ГЗН передається через укуси комарів. У тяжких випадках супроводжується гарячкою, запаленням оболонки та речовини головного мозку.

У зоні ризику – сільські жителі, а також мисливці. Тому хвороба має ще одну назву – качина лихоманка.

Наймасштабніший спалах гарячки Західного Нілу в Європі стався в 1996-1997 роках, коли в Румунії захворіли близько 5 тис. людей.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.