Такого свавілля не було за Ющенка, Януковича чи Порошенка – медичний скандал на Прикарпатті

Новини, Політика

Напередодні Дня медика майже п’ять сотень медиків Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні підписали листа на підтримку свого начмеда Тараса Мельника та заявили про свою готовність звільнитися з роботи, що автоматично може призвести до катастрофи – зупинки роботи найбільшого медичного дитячого закладу області.

Причина цієї надзвичайної ситуації, як показує ситуація, у підкилимних іграх обласної ради та фаховій некомпетенції та свавіллі з боку голови ОДА, який 15 червня 2020 року, на черговому брифінгу в ОДА оголосив про повторний конкурс на посаду генерального директора ОДКЛ, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на За лаштунками.

У цей час майже річна відсутність постійного керівника медичного закладу негативним чином впливає на розвиток лікарні та покращення умов у ній.

Коротка історія

Нагадаємо, що після перетворення ОДКЛ у вересні 2019 і до цього часу виконував обов’язки гендиректора попередній керівник закладу на протязі останніх 30-и років Радислав Котурбаш. Проте після його звільнення досі не можуть обрати та затвердити нового керівника дитячої лікарні. Ще зимою працівників закладу створили комісію, якою одноголосно висунули на дану посаду свого начмеда (заступника головного лікаря) Тараса Мельника, який 4 лютого здобув перемогу в конкурсі, випередивши своїх суперників на крісло гендиректора з відривом майже на 30 балів!

також читати: Свобода поклала руку на медицину Івано-Франківської області? (відео+фото)

Проте, перемога безпартійного Тараса Мельника не влаштовує гравців за лаштунками, тому вони, шукаючи вихід із патової ситуації, затягували час із призначенням. А оскільки КНП ОДКЛ тепер є власністю (на балансі) Івано-Франківської обласної ради, то затвердити кандидатуру мусили додатково у раді. Проте цього не сталося. 29 травня 2020 року законному переможцю конкурсу Мельнику не вистачило одного депутатського голосу…

Як кулуарно пояснюють депутати один з кандидатів, який в міру об’єктивних причин зимою не був допущеним до конкурсу, бо не мав на той час усіх належних документів (сертифікату), написав в облраду скаргу, що буцімто конкурс був проведений упереджено суб’єктивно та непрозоро. Цього було достатньо, щоб хоча б один із депутатів засумнівався та не проголосував, а після голосування скаржник “передумав” та забрав з облради свою скаргу.

Після цього працівники лікарні зібрали підписи на підтримку Мельника та вийшли на протест під ОДА, оскільки більшість з них підтримували саме свого кандидата.

також читати: Призначення директора дитячої лікарні: медики звертатимуться до президента, МОЗу та Кабміну

Але це не завадило Департаменту охорони здоров’я, обов’язки  директора якого уже тривалий час виконує Ірина Кобельська, економіст за фахом, самовільно призначив на посаду тимчасово виконуючого обов’язки гендиректора КНП ОДКЛ керівника ЛОР-відділення лікарні Володимира Семенюка, одного з кандидатів, які з об’єктивних причин не були допущені зимою до конкурсу, і якого в колективі називають давнім протеже Радислава Котурбаша, який  і представив його колективу.

Проте це, на думку медиків, було незаконним, адже власником лікарні вважається обласна рада та приймати таке рішення мали на черговій сесії. Тому не дивлячись на даний факт, поки виконує обов’язки керівника й надалі Радислав Котурбаш.

Повторний конкурс

В результаті комунальний заклад, що на балансі облради, наразі знаходиться без керівника та не може розвиватися належним чином. Така ситуація не може продовжуватися і далі. Тому очільник ІФ ОДА Віталій Федорів призначив другий конкурс на дану посаду (а де власник КНП – облрада?) та дещо змінив правила. До прикладу, тепер на цю посаду, всупереч здоровому глузду, можуть претендувати усі бажаючі, а не тільки ті, хто займав посаду головного лікаря чи його заступника, тобто мають досвід управлінця чи сертифікат про відповідні курси.

Також для відбору кандидатів, кажуть, що уже є складена комісія, в яку входять представники з органу управління, трудового колективу медичного закладу, а також представники громадської ради або їх уповноважені делегати. Хоча оголошення на офіційному сайті Департаменту охорони здоров’я про формування комісії вивісили 12 червня і в ньому вказано, що заяви на входження до складу комісії прийматимуть впродовж двох тижнів з моменту його публікації, а значить – до 26 червня.

Представники профільного медичного комітету Громадської ради при ІФ ОДА висунули своїх кандидатів в члени комісії тільки на зборах 17 червня, при тому в департаменті у них зажадали надати копії установчих документів їхніх громадських інституцій, хоча переліку таких документів нема в електронному оголошенні, а легітимність організацій і кандидатів уже була перевірена при формуванні Громадської ради при ІФ ОДА наприкінці минулого року. Але ж департамент уже майже півроку відмовляється співпрацювати із профільним медичним комітетом Громадської ради.

Тобто, таким чином влада робить усе можливе, щоб справжня громадськість не була допущена до членства в комісії, а місця в ній зайняли ручні маріонетки.

В.о. директора ДОЗ ІФ ОДА Ірина Кобельська у цей час тихенько втекла у відпустку, мабуть, сама не рада тому, що їй, не медику, доручили управляти цим медичним вертепом. Згадаймо що відбувалося у МОЗ України, коли воконуючою обов’язки там призначили місіс Уляну Супрун, чийого медичного диплому загалу так і не пред’явили, натомість результати її медреформ українці тепер відчули на собі сповна.

Але самим зухвалою та цинічною у цій ситуації із ОДКЛ є заява голови ІФ ОДА Віталія Федоріва , який зазначає, що висувати заново Тараса Мельника не варто, оскільки навряд чи результат голосування зміниться, тож таким чином лікарня ризикує залишитись взагалі без керівника ще на рік, а це неприпустимо.

Чи не є це зловживанням службовим становищем прем’єрського протеже (Федорів був першим заступником у Д. Шмигаля, коли той очолював ІФ ОДА), його натяком комісії на те, що Тараса Мельника не варто допускати до повторної участі у конкурсі, а тим більш дозволити йому перемогти?

Кажуть, саме через таке свавілля і водночас непрофесійність, які не могли собі дозволити очільники областей за часів Ющенка, Януковича чи Порошенка, Івано-Франківська область й опинилася сьогодні на третьому місцю в рейтингу найбільш постраждалих від коронавірусу та найменш готових до боротьби із пандемією.

Лікарі ж вважають, що таким чином хтось у керівництві області насправді бажає просунути якимось чином “когось нового, невідомого колективу ОДКЛ“, можливо з числа тих, хто був допущений до конкурсу і взяв у ньому участь, але через свою непрофесійність не зумів набрати достатньої мінімальної кількості балів, тому не приймає їх кандидатуру на цю посаду та не підтримує їх рішення. Оголошення нового конкурсу, поки не доведено у законному порядку неправочинність першого, змінені закони та правила стосовно проведення даного конкурсу, спроба впливу на членський склад комісії, пилатівська позиція облради доводять даний факт, але…

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.