Прикарпатський науковець вважає, що нових заражень COVID-19 в області може вже не бути на початку червня

Здоров'я, Новини

Прикарпатський біолог Андрій Заморока має “обережний оптимізм” щодо спаду хвилі коронавірусної інфекції в Івано-Франківській області. Перебуваючи другий місяць на карантині, науковець вирішив провести статистичне дослідження і узагальнити усі доступні дані про перебіг COVID-19 на Прикарпатті.

Біолог каже, тенденція обнадіює, а нових заражень може вже не бути на початку червня, інформує Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

Звичайнісінька статистика – взяв матеріали, побудував графік (лінію тренду), який показує, що у нас щось-десь іде на поправку. Такий обережний оптимізм. Чому обережний? Тому що все може змінитися. Якщо буде послаблення карантину – люди масово підуть у парки, кав’ярні. Зрозуміло, що тоді зміниться динаміка, все одно будуть нові зараження. Мусимо бути обережними, бо є ймовірність, що все може повернутися на гірше.

Вчений веде щоденну статистику.

Є синя крива – комулятивна або накопичувальна. Така, яку нам зазвичай подають у засобах масової інформації, кажучи: ось в Івано-Франківській області зафіксували вже 1000 чи 1055 фактів захворювання на COVID-19. Але якщо подивитися по днях, то, в принципі, кількість випадків є досить низькою. Тому реалізується щоденна інформація, і на її основі будується лінія тренду – програма робить це автоматично. На графіку виведено також коефіцієнт апроксимації, який показує, що ця крива йде вниз.

“Перш за все, ми вже другий місяць сидимо вдома на карантині та самоізоляції… У мене, як у науковця, виникло запитання: а коли закінчиться епідемія? Я маю якісь суб’єктивні міркування, але математика не помиляється. Ми можемо собі фантазувати що завгодно, але після математичного аналізу бачимо ральну картину.

Я проаналізував щоденні випадки зараження з 19-го березня (підтверджено перший випадок) до шостого травня. Видно, що графік є рівномірним, але має “провали” по кількості нових випадків, які припадають на вихідні. Давайте будемо відвертими, у лікарнях, лабораторіях працюють живі люди, які повинні мати якийсь вихідний. Очевидно, просто у вихідні – скорочений робочий день. і лабораторія не встигає опрацювати всі матеріали. Якщо ми, наприклад, бачимо провал у неділю-понеділок, а у вівторок-середу – різкий сплеск, то це якраз компенсація за вихідні. Якщо б аналізи робили рівномірно, то різких перепадів не було б. Для цього існує лінія тренду, яка показує згладження – вона є ідеальною для нормального розподілу. У статистиці є такий закон “нормального розподілу””, – розповів Андрій Заморока.

“Знаєте, ми ж усі очікували, що на Вербну неділю, Великодень люди масово підуть у церкву та через два-три тижні буде величезний сплеск. Але виявилося, що прикарпатці дисципліновані. Це насправді дуже позитивно. Я бачив, як люди дотримуються дистанції у 2 м і носять маски, наприклад, коли стоять у черзі до магазину – це правильно. Десь спрацював страх, а десь свідома громадянська позиція. Хочеться, щоб карантин врешті закінчився, але маємо розуміти, що після його зняття буде небезпека другої хвилі захворювання восени”, – каже науковець.

За даними лінії тренду перебігу COVID-19 на Прикарпатті, нульовий рівень нових заражень в області може бути на початку червня. На це “обережно” сподівається доцент кафедри біології і екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Андрій Заморока. А також він дякує тим, хто на військовому та медичному фронтах і радить не нехтувати правилами карантину.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.