В службі безпеки України пройде реформа

Новини, Політика

Реформа СБУ не має обмежуватися новим законом, а носити комплексний характер. Про це заявив Глава Служби безпеки України Іван Баканов, пише Голос.if.ua.

«Закон ‒ гарна база для реформування, але навіть якщо припустити, що він не буде прийнятий найближчим часом, ми все одно в межах своїх внутрішніх можливостей будемо реформувати СБУ. Насамперед – удосконалювати саму систему роботи Служби», ‒ заявив Іван Баканов. Відповідаючи на питання про те, чи буде СБУ розслідувати економічні злочини, Іван Баканов відповів, що Служба візьме участь у розробці державної програми з протидії таким злочинам та, власне, їх упередження. Розслідуванням у перспективі, очевидно, займатиметься Державне бюро фінансових розслідувань. «Служба ж зосередиться на контррозвідці, а вона може бути у будь-якій сфері. І коли говорять про те, що наша контррозвідувальна діяльність має бути чимось обмежена, то мене це дивує. Сьогодні багато нових видів загроз, які диктує сучасний світ. І вони стосуються не лише України, але і будь-якої іншої держави», – зазначив Голова СБУ. Служба має також переорієнтуватися на захист об’єктів критичної інфраструктури, вважає її керівник. «Наше завдання – запобігати злочин у зародку, нейтралізуючи загрози. Сьогодні кращі європейські практики говорять про те, що організована злочинність, тероризм, корупція становлять загрозу національній безпеці, тому я не думаю, що ми не будемо взагалі торкатися цих питань. Але є два напрямки – протидія і боротьба. Ми хочемо сконцентрувати свої зусилля саме на протидії», ‒ додав Іван Баканов. Глава СБУ підкреслив важливість і кадрового питання. «Є проблема, якій багато років, і стосується вона того, що наші співробітники не мотивовані. У них найнижча зарплата серед усього силового блоку, діяльність всередині Служби зарегульована, електронного документообігу немає, робота багатьох оперативних підрозділів спрямована не на оперативну роботу, а на оформлення паперів і їх узгодження всередині Служби. Тому вже зараз ми будемо це міняти, розробляти систему мотивації співробітників, спрощувати систему просування по службі. Сподіваємося, що таким чином змінимо стандарти роботи СБУ», ‒ повідомив Іван Баканов. На його думку, змінити підхід до роботи Служби допоможе й ефективний громадський контроль.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.