На Івано-Франківщину прибуває пил з Сахари: метеорологи попереджають про небезпеку (карта)

Новини, Суспільство

Метеорологічна станція Бориспіль повідомляє про насування на Україну величезної хмари пилу з пустелі Сахара. Першою пилову хмару зустріне Івано-Франківщина.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Експерти попереджають про суттєве погіршення якості повітря та небезпеку для здоров’я населення найближчими днями.

Прикарпаття у пиловій хмарі, решта України – на черзі

Україну накриває унікальне природне явище – хмара пилу з далекої пустелі Сахара. За даними метеорологів, пилова завіса вже біля Прикарпаття, а з 1 квітня пошириться практично на всю територію країни.

«В Україну прибуває пил із Сахари. Пилом накрило Прикарпаття, а ось 1 квітня така ситуація буде по всій Україні. Небо буде дуже тьмяним. При цьому все ще очікується аномальне тепло до +25 градусів», – наголошують експерти метеостанції Бориспіль.

Якість повітря суттєво погіршиться найближчими днями

Фахівці застерігають про суттєве погіршення якості повітря, що може негативно вплинути на самопочуття людей, особливо тих, хто страждає на алергії та респіраторні захворювання. Незважаючи на тьмяність неба через пил, синоптики прогнозують аномально теплу погоду з температурою до +25 градусів.

Посилення вітру до 20 м/с прогнозують на Івано-Франківщині

Управління ДСНС в Івано-Франківській області також попереджає про посилення південно-західного вітру 15-20 м/с в другій половині дня 31 березня та протягом 1 квітня. Це явище класифікується як перший рівень небезпечності.

Пил з Сахари вже забарвив небо над Європою в помаранчевий колір

Цікаво, що подібне явище спостерігалося на вихідних і в деяких європейських країнах. Частини Франції, Швейцарії та південної Німеччини опинилися під помаранчевим небом через надзвичайно рідкісну хмару пилу з Сахари.

Науковці зазначають, що щороку з найбільшої пустелі світу здіймається від 60 до 200 мільйонів тонн мінерального пилу. Більші частинки швидко осідають, але найдрібніші можуть долати тисячі кілометрів, створюючи незвичайні природні феномени.

Прикарпатцям радять стежити за актуальними метеорологічними зведеннями, при можливості обмежити перебування на відкритому повітрі та вжити застережних заходів для мінімізації впливу пилу на здоров’я.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.