Карпати — місце сили

Новини, Суспільство, Туризм

Мальовничі та неймовірні Карпати для багатьох є джерелом відновлення духу.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Вони надихають, зцілюють, відновлюють фізичні та душевні сили. Тому в Буковель та інші гірські курорти хочеться повертатися знову й знову. Оспівані поетами, огорнуті легендами, Карпати приваблюють своєю магічністю і кожен з мандрівників намагається розгадати їх таємницю.

Коли з’явилися Карпати

Вперше назву «Карпати» згадував Геродот в V ст. до н.е. В той час Карпієм називали річку, яка впадала в Дунай. Але гірську систему Карпат виокремив Птолемей, коли Південні Карпати увійшли до складу Римської імперії. Сталося це в 105 році нашої ери.

Назва «Карпати» стародавня. Науковці до сьогодні розходяться в теоріях, звідки вона взялась. Одні стверджують, що назва походить від фракійського племені карпи, яке мешкало на Передкарпатті у III–IV століттях. Інші вважають, що її походження індоєвропейське. В перекладі kar означає «кам’яні гори».

Цікаво, що Карпати належать не лише Україні, Польщі і Румунії. Вони є головним вододілом Європи, який розташований між Чорним і Балтійським морем. Тому гори простягаються ще в Австрії, Угорщині, Сербії, Чехії та Словаччині. Загальна площа масиву складає 24 тис. км2, а понад 250 км — протяжність Карпатських хребтів в Україні.

Овіяні легендами Карпати

Карпатські курорти — не лише мальовнича природа, смачна кухня та чудові умови для активного та спокійного відпочинку. Вони оповиті безліччю легенд і міфів. Наприклад, місцеві жителі стверджують, що Говерла — це ім’я дівчини, яку спонукало нещасливе кохання.

В давні часи простий хлопець Прут блукав гірськими стежками й зустрів доньку короля Говерлу. Молоді люди покохали одне одного, але батько дівчини заборонив їхні відносини через соціальну нерівність. Говерла відмовилася коритися волі батька і тоді король перетворив її на гору. Хлопець довго шукав свою кохану, а пролиті ним сльози перетворились на річку Прут.

Карпати — не тільки Говерла

Середні висоти Карпатського хребта становлять 800–1200 метрів. Цікаво, що найвища точка гір насправді — не Говерла, а Герлаховський пік в Татрах, що в Словаччині. Його висота складає 2655 метрів, тоді як висота Говерли — 2061 м. Тож вона є найвищою точкою лише для України. Говерла вражає: її складно підкорити і ще складніше забути.

Окрім Говерли в Карпатах є й інші мальовничі гори. Вони менші, але теж приваблюють туристів, які відвідують їх у будь-яку пору року. Окрім гірських походів, відпочинок в Буковелі та інших курортах дозволяє побувати на цікавих екскурсіях, відновити сили в спа, зайнятися гірськолижним спортом.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.