Суд визнав незаконним непродовження оренди центрального ринку Івано-Франківська

Новини, Суспільство

Львівський окружний адміністративний суд прийняв рішення за позовом ТОВ «Торговий Сервіс» до Івано-Франківської міської ради.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Галичину.

Нагадаємо, що 2 грудня 2022 року Івано-Франківська міська рада на позачерговій сесії прийняла рішення «Про припинення договору оренди». Йдеться, про оренду більш як 14 тисяч кв. метрів торгових площ центрального продуктового ринку на вулиці Дністровській, 5 в Івано-Франківську.

Міська влада обгрунтувала припинення оренди необхідністю використання об`єкта оренди для власних потреб балансоутримувача – Комунального підприємства «Муніципальні ринки» Івано-Франківської міської ради.

Орендар – ТОВ «Торговий сервіс» – звернувся до суду про визнання протиправним та скасування рішення Івано-Франківської міської ради.

Суд констатував, що у розпорядженні міського голови про скликання сесії не було пункту «Про припинення договору оренди» у порядку денному сесії.«Тим самим, відсутність в порядку денному позачергової 31 сесії міської ради 02 грудня 2022 року питання з формулюванням «Про припинення договору оренди» позбавило позивача права бути присутнім на позачерговому засіданні Ради, надати Раді і депутатам своє бачення цього питання порядку денного, пояснити фактичні обставини розглядуваного питання. Таким чином, депутати, не дослідивши суть питання, проголосували «за», не бачивши альтернативної точки зору», – йдеться у рішенні суду.

Суд встановив і інші процесуальні порушення. Приміром, проєкт рішення не був оприлюднений за 10 днів до розгляду на сесії, також проєкт не містить інформації, хто був ініціатором внесення рішення на сесію, а це є порушенням регламенту, а також рішення не містило усіх необхідних підписів (не було завізоване усіма посадовим особами).

«В матеріалах справи відсутні докази, які свідчать про вчинення передбачених Регламентом дій, щодо послідовного скликання позачергової сесії та вчинення дій направлених на дотримання Регламенту щодо розгляду питання «Про припинення договору оренди. Вищезазначені порушення свідчать про те, що Івано-Франківська міська рада під час прийняття рішення №213-31 від 02.12.2022 року «Про припинення договору оренди» не дотрималася вимог передбачених Регламентом. Крім цього, формальність вчинена при відповідачем при прийнятті спірного рішення також підтверджується відеозаписом дослідженим в судовому засіданні», – йдеться у рішенні.

Дотримання процедурних норм є юридичною вимогою, згідно з якою держава, яка керується принципом верховенства права (мірило правовладдя), повинна поважати і враховувати права особи, а також визначати процедурні межі здійснення повноважень органами влади.

«Тобто, якщо було порушено належну правову процедуру в органі влади немає сенсу перевіряти змістову частину відповідного рішення (наслідків порушення процедури), оскільки таке є нікчемним», – констатували в суді.

«Суд дійшов висновку, що відповідач, як суб’єкт владних повноважень, не надав суду доказів, які спростовували б доводи позивача, а відтак, не довів правомірності прийнятого рішення, а тому позовні вимоги про визнання протиправним та скасування рішення Івано-Франківської міської ради 31 сесії восьмого демократичного скликання від 02.12.2022 №213-31 «Про припинення договору оренди» підлягають задоволенню», – йдеться у рішенні суду.

Суд задовольнив позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Сервіс» (м. Львів, вул. Сельських, 10) до Івано-Франківської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення від 02.12.2022 №213-31 «Про припинення договору оренди».

Рішення прийняв суддя Гавдик З.В.

Рішення може бути оскаржене за правилами, встановленими ст.ст. 295 -297 Кодексу адміністративного судочинства України відповідно, з урахуванням положень підп.15.5 п.15 розд. VII «Перехідні положення» цього Кодексу.

Наразі невідомо, чи міська влада скористалась своїм правом на оскарження.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 002

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.