Які селища Івано-Франківщини можуть втратити свій статус і стати селами?

Новини, Суспільство

16 селищ Івано-Франківської області мають населення менше 5 тисяч, тож можуть стати селами. Серед них Ворохта та Рожнятів.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Український парламент прийняв закон, який передбачає ліквідацію статусу “селище міського типу”. Відтак залишилися три категорії населених пунктів — місто, селище та село.

Оновлена класифікація населених пунктів:

  • місто має мати не менш 10 тис. населення;
  • селищем вважають населені пункти із загальною чисельністю жителів не менш як 5 тис. населення;
  • село є населеним пунктом із загальною чисельністю менше 5 тис. та садибною забудовою.

З 24 селищ в Івано-Франківській області тільки один населений пункт має більше 10 тисяч населення, тож за бажанням може податись на зміну свого статусу на міський. Це селище Перегінське у Калуському районі.

Втім, у законі прописаний не тільки механізм віднесення селищ до категорії міст, але і порядок віднесення селищ до категорії сіл.

Віднесення селища до категорії села здійснюється за умови, що таке селище не відповідає вимогам класифікації населених пунктів. Зокрема в законі сказано, що селище є населеним пунктом з переважно садибною забудовою, загальною чисельністю жителів не менш як 5 тисяч.

Тож ми знову взялися аналізувати показник кількості населення в 24 населених пунктах, які поки що мають статус селищ міського типу, щоб визначити, в яких з них є менше 5 тисяч мешканців. І таких виявилось більше половини –за даними 2022 року від Державної служби статистики України із 24 селищ 16 населених пунктів мають менше 5000 населення.

Битків – 1 843

Більшівці – 4 310

Букачівці – 1 156

Вигода – 2 257

Войнилів – 2 601

Ворохта – 4 207

Гвіздець – 1 831

Єзупіль – 2 753

Заболотів – 3 914

Кути – 4 001

Лисець – 2 910

Обертин – 2 920

Рожнятів – 3 873

Солотвин – 3 692

Чернелиця – 1 490

Яблунів – 2 044.

Цікавий той факт, що Рожнятів, який до зміни адмітерустрою був районним центром, тепер може стати взагалі селом, а селище Перегінське, яке входило до цього Рожнятівського району – може змінити статус на місто.

В законі сказано, що віднесення селищ до категорії сіл здійснюється Кабінетом Міністрів України у визначеному ним порядку на підставі подання відповідної сільської, селищної, міської ради. Цікаво, чи якась із селищних рад Івано-Франківщини захоче понизити свій статус до сільської?

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 002

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.