Різке похолодання ймовірно могло знищити перших людей у Європі (фото)

Новини, Суспільство

Вчені припускають, що період екстремального похолодження 1,1 млн років тому, ймовірно, сприяв зникненню ранніх людських популяцій у Європі.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на дослідження проведені в Університетському коледжі Лондона.

Вивчаючи палеокліматичні дані, вчені виявили існування раніше невідомих екстремальних льодовикових умов.

Їх рівень перевищував допустимий для архаїчних людей і позбавив континет людських популяцій.

Найдавніші людські останки, які знайшли у Європі, походять з Іберії та надають докази того, що ранні люди мігрували з південно-західної Азії близько 1,4 млн років тому.

Тоді клімат був вологим і теплим. Іноді траплялися похолодання. Раніше вчені вважали, що після приходу людини їй вдалося витримати кліматичні коливання та пристосовуватися до складного клімату 900 тис. років тому.

Водночас профеос Хроніс Цедакіс, старший автор дослідження, говорить, що нове відкриття ставить під сумнів ідею тривалого раннього заселення Європи людьми.

Разом із командою вони вивчали хімічний склад морських мікроорганізмів і досліджували склад пилку в глибоководних осадових відкладеннях з берегів Португалії. Так вони змогли виявити наявність різких змін у кліматі, які спричинили похолодання.

За словами вчених, температура океану біля міста опустилася нижче 6 градусів за Цельсієм. Таким чином напівпустелі поширилися на прилеглій землі.

“На наш подив, ми виявили, що це похолодання 1,1 мільйона років тому можна порівняти з деякими з найважчих подій останніх льодовикових періодів”, – говорить доктор Васілікі Маргарі.

Нік Ештон з Британською музею зазначив, що така зміна температури могла призвети до значного стресу для невеликих груп мисливців-збирачів. Щонайменше, тому що архаїчним людям не вистачало інструментів для адаптації.

Щоб підтвердити гіпотезу та оцінити вплив зміни клмату, вчені провели кліматичне моделювання за допомогою суперкомп’ютера Aleph. Його об’єднали з літописами скам’янілостей і археологічними знахідками.

У результаті отримали надзвичайно жорсткі кліматичні умови. Усе вказало на те, що Іберія та, загалом, південна Європа знелюдніли під час раннього плейстоцену (2,5-0,8 млн. рр. тому).

Крім того, відсутність кам’яних знарядь праці та людських останків протягом наступних 200 тисяч років підвищує ймовірність тривалої перерви в заселенні Європи.

Вчені припускають, що континент колонізували вже більш витривалі люди з еволюційними і поведінковими ознаками близько 900 тис. років тому.

Раніше ми розповідали про виявлений череп у Китаї, який може належати невідомому роду людей.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.