Чи стануть невеликі селища на Прикарпатті селами

Новини, Суспільство

Верховна Рада 28 липня прийняла закон, який, зокрема, оновлює класифікацю населених пунктів в Україні та встановлює порядок їх утворення та ліквідації, перейменування, а також зміни статусу.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Бліц-Інфо.

Так, новий закон передбачає ліквідацію статусу селищ міського типу: відтепер в Україні будуть лише міста, селища та села. Таким чином, міськими населеними пунктами при цьому залишаться лише міста, а сільських стане більше внаслідок переходу всіх смт до категорії “простих” селищ.

Як повідомив під час етеру на ОТБ “Галичина” виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, цей закон ліквідовує радянську систему адмінтерустрою, адже ми задекларували європейський напрямок розвитку.

“Згідно з законом тепер будуть міста, селища, села і нововведення – присілок. Для громад де населення до 10 тисяч населення, забирається приставка “міського типу” і вони будуть просто селища. Щодо селищ, які мають понад 10 тисяч населення, то вони мають право претендувати на назву місто. В нас в області тільки одне таке селище – Перегінське з населенням понад 12 тисяч”,- пояснює Стефанчук.

Як зауважила голова Ланчинської територіальної громади Надія Данилюк, на них цей закон ніяк не вплине.

“В Ланчині населення становить менше 10 тисяч, якщо точніше 7800 осіб. Тобто ми просто залишимося селищем”,- каже очільниця Ланчинської ТГ

Водночас у Ворохті ситуація інша – їх можуть понизити до статусу села. Адже за словами голова територіальної громади Олега Дзем’юка, у Ворохті нараховується тільки 4100 жителів.

“Ми не дотягуємо до 5 тисяч жителів, тож можемо втратити навіть статус селища. Але в прикінцевих положеннях закону вказано, що селище міського типу стає селищем, навіть якщо не має 5 тисяч населення, у випадку якщо місцеві депутати не проголосують, щоб стати селом. Якщо не буде примусового переведення у статус села, то ми залишимося селищем і не хочемо навіть розглядати варіанту стати селом. Адже передусім йдеться про статус, а для туристичної Ворохти це дуже важливо”,- каже голова.

Не поспішають ставати селами і інші селища міського типу, які не мають достатньої кількості мешканців.

“Наразі зі мною ніхто не комунікував, щодо бажання змінити статус на село. Навіть якщо селище має менш як 5 тисяч, ніхто його примусово понижувати до статусу села не буде. Тільки за бажанням населення. Я думаю, що охочих з селища стати селом точно не буде. Що втратить громада, якщо перейде в той чи інший статус? По суті ніяких змін не буде. Єдине що зміниться – це розмір освітньої субвенції для села чи міста. Якщо зараз селища прирівнюють до сільського населення, то коли вони перейдуть у статус міста буде видозмінена формула в частині наповнюваності по міському коефіцієнту. Всі інші складові незмінні. Більшою мірою йдеться про статусність”,- підсумовує Юрій Стефанчук.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.