З жовтня повертаються високі штрафи за торгівлю без касових апаратів

Новини, Суспільство

Штрафуватимуть за кожну транзакцію, проведену без фіскалізації.

Про це заявив глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у коментарі Українському Радіо. І ці штрафи за словами депутата будуть високими, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на “ГК“.

Штрафи повернуться у зв’язку із законом №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Документ набув чинності 1 серпня цього року.

«Що стосується перевірок платників податків, то я хочу звернутися до підприємств торгівлі стосовно встановлення касових апаратів. З 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення цих апаратів. Перевірки касових апаратів відновлені», – заявив Гетманцев.

Зокрема, у разі виявлення порушень щодо використання касових апаратів Державна податкова служба штрафуватиме кожну транзакцію, проведену без фіскалізації. Сума штрафу залежить від суми чека і кількості виявлених порушень. Так, за перше порушення накладатиметься у вигляді 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями. При другому порушенні штраф складатиме 150% суми продажу.

При цьому звичайні перевірки бізнесі, які діяли до війни, за словами депутата, відновлені не в повному обсязі. Вони стосуються лише певних груп платників податків.

«Це підакцизні товари: горілка, тютюн, паливо, електроенергія, банківські й фінансові установи, а також гральний бізнес. Днями буде ухвалено план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства. Ми забезпечимо законну діяльність «білих» операторів і ліквідуємо «чорних», – пояснив Гетманцев.

Водночас він розповів, що електронна акцизна марка запрацює з 1 січня 2026 року. Адже до цього процесу залучене складне програмне забезпечення та чималі інвестиції.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.