У Саудівській Аравії більшість із 40 країн вже визначилися, як працюватимуть заради миру – ОП

Новини, Політика

Керівника Офісу президента та очільник української делегації Андрій Єрмак розповів про підсумки зустрічі у Саудівській Аравії щодо реалізації української “формули миру” та зазначив, що більшість держав-учасниць визначилися, як зроблять свій внесок.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на заяву Єрмака.

Єрмак уточнив список близько 40 країн-учасниць, який досі не був відомий повністю:

з Європи – Болгарія, Британія, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Румунія, Словаччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція, ЄС як союз;

з Близького Сходу та Азії – Саудівська Аравія, Австралія, Бахрейн, Індія, Йорданія, Катар, Кувейт, Союз Коморських Островів, Китай, Корея, Туреччина, Японія;

з Африки – Єгипет, ПАР;

Північна Америка – Канада і США;

з Південної Америки – Аргентина, Бразилія, Чилі, а також ООН як організація. Раніше ЗМІ називали серед учасників Мексику, проте в опублікованому списку її немає.

Країни були представлені на рівні радників з нацбезпеки та політичних директорів МЗС, особисто або в онлайн-форматі.

Єрмак зазначив, що країн-учасниць на зустрічі у Джидді було майже втричі більше, ніж на консультаціях у Копенгагені, та називає розмову “надзвичайно чесною і відкритою”.

“Були різні погляди, але всі присутні засвідчили відданість своїх країн принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету й непорушності територіальної цілісності держав. І саме на цих принципах побудована Формула миру…

Зустріч у Джидді стала кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Україною. Кожна держава – учасниця консультацій, має змогу проявити лідерство у глобальних зусиллях заради миру. І більшість із них уже визначила свою роль у реалізації окремих пунктів Формули”, – розповів Єрмак.

За його словами, сторони погодилися продовжити роботу на різних представницьких рівнях.

У межах консультацій у Джидді українська делегація провела також низку двосторонніх зустрічей, які триватимуть і в неділю: на них обговорюють деталі реалізації мирних ініціатив.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.