Без батька та чоловіка: історія сім’ї загиблого військового медика з Франківська Дмитра Бута (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Лілія – вдова військового медика Дмитра Бута. Чоловік загинув у 2020 році в зоні АТО. Відтоді жінка сама виховує сина.

Щоб оплатити орендовану квартиру та приватну школу дитини, вона працює на двох роботах за спеціальністю лікар-нарколог, розповіла Суспільному Лілія Бут,  інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

“Сказати слово “живемо” — це голосно сказати. З дня на день, а особливо з 24-го лютого – радіємо кожному дню. Важко, самотньо. Складно одній виховувати такого козака. Є в нас дідусь, бабуся, дядько – є підтримка. Я працюю. Даніель навчається – перейшов у другий клас”.

Дмитро Бут з 2008 року працював в обласному наркодиспансері. Тут він познайомився з Лілією. Чоловік був також музикантом – грав на гітарі у кількох рок-групах.

Дмитро пішов на фронт у березні 2020, загинув 11 червня того ж року. Він був начмедом евакуаційної бригади 24 механізованої бригади. Рятував бійців на Світлодарській дузі.

Ліля каже, що вона із сином Даніелем щотижня їздять на кладовище. Жінка пригадує, чоловік збирався йти на фронт у 2014 році, але залишився вдома. Спочатку — через її вагітність, а потім – через втрату дитини. У 2020 таки потрапив на передову. Даніель першим сказав про смерть батька.

“Я, прийшовши з нічного чергування, пішла перевдягатися. Мені подзвонили з військової частини: “Де ви є? Вийдіть”. Я вибігла з кімнати і кажу: “Мамо, там з військової частини мене просять вийти”. А Даніель стоїть і каже: “Мамо, тата застрелили”. Ми з мамою говоримо: “Даніелю, та що ти таке говориш? Може щось трапилося? А він: “Ні, мамо, тата застрелили”, — пригадує Лілія.

Даніель після звістки про загибель батька перестав розмовляти. Хлопець пройшов тривалу психотерапію за кордоном. Зараз, коли йому страшно, молиться до тата та одягає його кепку. І не дозволяє її прати, бо вона “пахне татом”.

“Тато мені передав цю шапку, щоб я її носив. Щоб я пам’ятав, що він з нами є. Я за дві тисячі мільйонів її не віддам – це моя улюблена кепка”.

Родина доглядає за собаками, яких Дмитро професійно тренував — вівчаркою Роксом та бордер-колі Каслом.

У лютому 2022 року Дмитрові Буту присвоїли звання “Почесного громадянина Івано-Франківська”. Його син, Даніель, хоче, як і тато, стати військовим.

В Івано-Франківську проживають 47 вдів, чоловіки яких загинули від початку війни Росії проти України з 2014 року. За словами голови громадської організації “Івано-Франківська міська спілка членів сімей і родин загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО” Олени Турусової, через війну з Росією у місті наполовину осиротіла 51 дитина.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.