З липня іванофранківці платитимуть за воду більше

Економіка, Новини, Суспільство

 У липні мешканці Івано-Франківської громади отримають платіжки за воду з новою графою «небаланс». Це пов’язано з тим, що в дію вступили зміни у схемі нарахування оплати за водопостачання та водовідведення. Відтепер споживач має платити не лише за спожиту, а й за втрачену будинком воду.

До прикладу, якщо будинок спожив 1000 кубів води за місяць, а на квартирних лічильниках сумарно вийшло – 900 кубів, то ця різниця (небаланс) розподіляється між усіма мешканцями цього будинку, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Репортер.

“Ще у 2017 році був прийнятий закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», відповідно до якого ми, як надавачі послуг, зобов’язані усі багатоквартирні будинки обладнати загальнобудинковим лічильником – вузлами комерційного обліку, – розповідає керівник управління обліку та реалізації послуг КП “Івано-Франківськводоекотехпром” Олександр Перестюк. – На сьогодні у всіх – 2398 – багатоквартирних будинках встановлено будинкові лічильники й надалі розрахунки за надані послуги будуть здійснені саме за їхніми показами. Що це означає? Якщо між показниками квартирних та будинкових лічильників утворюється різниця, то її ділитимуть пропорційно спожитої води у квартирі. Простими словами, людина має нам доплатити за ту воду, яку використав будино”.

Тобто фіксованої ставки немає. Оплата залежатиме від того, скільки власник квартири спожив води. Наприклад, якщо ви використали за місяць п’ять кубів, то ваша частка за втрату води у будинку буде меншою, ніж у сусіда, який використав 10 кубів, але більшою, ніж у того, хто спожив два куби води.

На сьогодні квартирні лічильники мають вже 97% іванофранківців. Втім, якщо у будинку є люди, які з тих чи інших причин не встановили квартирний лічильник, то вони погашатимуть небаланс у повному обсязі.

“Аби не було “небалансу”, потрібно щоб усі квартирні лічильники відповідали всім характеристикам внутрішньобудинкового приладу обліку, – каже керівник Водоекотехпрому Віталій Савенко. – Там, де ставлять лічильники високого класу точності, небаланс складає 1-2%. Та дуже часто люди економлять на приладах обліку і встановлюють у квартирах лічильники класу точності «А» чи «В», тоді як загальнобудинкові лічильники ми встановлюємо класу точності «С». Внаслідок цього виходить розбіжність в 10-18%”.

Також іванофранківцям тепер слід більше уваги звертати на роботу балансоутримувачів багатоквартирних будинків. Адже саме вони повинні слідкувати за станом мереж і вчасно усувати пошкодження.

“Якщо в будинку є витік води, а управляюча кампанія його не ліквідовує, то рахунки за втрату води лягають на споживачів. Але вони, своєю чергою, можуть стягнути з управляючої компанії кошти за завдані збитки. Щоправда, в судовому порядку”, – пояснює Олександр Перестюк.

Зверніть увагу, якщо у квартирі ніхто не живе через певні обставини, то подавати показники все одно потрібно. В іншому випадку, перші три місяці водоканал рахуватиме середній показник спожитої води за попередні 12 місяців. Якщо на четвертий місяць показників нема, абонента прирівняють до тих, в кого відсутній індивідуальний лічильник.

Разом з тим у Водоекотехпромі наголошують – франківцям слід готуватися до підняття тарифів. Адже нині вода в Івано-Франківську найдешевша в Україні. При цьому якість води – найкраща.

“Сьогодні є мораторій на збільшення тарифів на гарячу воду, теплопостачання та газу. Але немає мораторію на збільшення тарифів на воду та водовідведення, – пояснює Віталій Савенко. – Вартість витратних матеріалів зростає, відповідно ми змушені переглянути тарифи. Остаточну вартість визначить національна регуляторна комісія – НКРЕКП. Але, думаю, до кінця літа ми будемо виходити на тариф, який більш-менш буде влаштовувати й населення, і Водоекотехпром”.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.