Польща не згодна з рішенням перенести Євробачення-2023 з України до Британії

Новини, Політика, Суспільство, Туризм

Польща не згодна з рішенням Європейського мовного союзу (EBU) про позбавлення України права на проведення Євробачення-2023 і підтримує позицію Києва щодо необхідності проведення з Україною переговорів з цього приводу.

Про це йдеться у спільній заяві міністерства культури і національної спадщини РП та правління польського національного телеканалу TVP, передає щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Як зазначається у заяві, польська сторона висловлює жаль з приводу того, що EBU в односторонньому порядку позбавив українського державного мовника – Національну суспільну телерадіокомпанію України – права на організацію конкурсу Євробачення в 2023 році і розпочав переговори з цього приводу з британським телеканалом BBC.

“Ми запевняємо українського суспільного мовника у нашій постійній підтримці щодо пошуку такої організаційної моделі для проведення конкурсу “Євробачення 2023” наступного року, яка враховуватиме участь якомога більшої частки українських учасників і продюсерів, а також аудиторії з цієї країни”, – йдеться у спільній заяві міністерства й TVP.

Заяву підписали віцепрем’єр – міністр культури і національної спадщини Польщі Пьотр Глінський, а також голова та член правління TVP Яцек Курський і Матеуш Матишкович.

Як відомо, EBU ухвалив рішення, що пісенний конкурс Євробачення-2023 не відбудеться в Україні через поточну ситуацію. Відтак, право проведення конкурсу передано Великій Британії, яка зайняла друге місце в цьогорічному Євробаченні.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що Україна вимагатиме від Європейського мовного союзу додаткових перемовин щодо проведення Євробачення-2023. Він зазначив, що Україна не згодна з характером прийняття такого рішення – коли Київ поставили перед фактом без обговорень можливостей інших варіантів, та вважає, що є всі підстави на проведення подальших перемовин та знаходження спільного рішення, яке буде задовольняти всі сторони.

Глава уряду Великої Британії Борис Джонсон, який побував у Києві з незапланованим раніше візитом, підкреслив, що Україна перемогла у цьогорічному конкурсі і має право вирішувати, де проводити Євробачення в наступному році.

Український гурт Kalush Orchestra переміг на Євробаченні-2022 з піснею “Стефанія”.

Україна перемагала на Євробаченні тричі – в 2004, 2016 та 2022 роках, а прийняла конкурс поки що двічі – в 2005 та 2017 роках, відповідно. В обох випадках подія відбувалась у Києві.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.