Представила Україну на саміті Perspektywy Women In Tech.Франківка Ірина Дарвай про жінок у технологіях та волонтерство

Новини, Суспільство

Засновниця філіалу “Дівчата STEM” в Івано-Франківську Ірина Дарвай представила Україну на міжнародному саміті Perspektywy Women In Tech 2022.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Одна з найбільших подій у сфері науки для жінок у технологіях з Європи та Сходу цьогоріч проходила у Варшаві (Польща) 7-8 червня.

Як зустрічали українську делегацію, про жінок і дівчат у сфері ІТ та волонтерство розповіла Ірина Дарвай.

На саміті Прикарпаття представляли десять учасниць, каже науковиця, серед них — студентки національного технічного університету нафти і газу та Прикарпатського національного університету імені Стефаника. Загалом на саміті взяли участь приблизно 10 тисяч жінок та дівчат з 80 країн світу.

Франківка Ірина Дарвай про жінок та дівчат у технологіях, підтримку поляків та волонтерство

Фото: Facebook/Iryna Darvai

Під час знайомства кожна з представниць доповідала про жінок у технологіях. Регламент виступу — 30 секунд. Проте Україні дали більше часу, каже Ірина Дарвай. Саме вона виступила зі сцени.

“Про що я говорила? Що у нас — війна, нам потрібно допомагати зброєю, санкціями, новими проєктами. Говорила про підтримку дівчат і жінок у STEM. Також, що ми готові співпрацювати з країнами-учасницями саміту”, — розповідає Ірина Дарвай.

Під час зібрання виступили 500 спікерів, відбувалися воркшопи, лекції, менторські програми. Тривала виставка партнерів заходу, під час якої вони шукали на роботу працівників.

“Разом зі спікерками з різних країн організували мозковий штурм. Думали, як можна збільшити кількість жінок у технологіях. Ми ділилися досвідом, як у кожній країні з цим. Чи легко жінкам, чи обізнані батьки з їхніми можливостями? Була окрема секція для українців про можливості жінок у технологіях та співпрацю з іншими країнами,” — говорить Ірина Дарвай.

Франківка Ірина Дарвай про жінок та дівчат у технологіях, підтримку поляків та волонтерство

Фото: Facebook/Iryna Darvai

З її слів, за три роки діяльності Івано-Франківського осередку “Дівчата STEM” збільшується кількість дівчат, зацікавлених у техніці.

“У науковому містечку “Нова енергія” було 15% дівчат на курсах робототехніки та IT. І після того, як ми стали філією проєкту STEM, у нас кількість зросла до 22%. Вважається, що 23% — це кількість жінок і дівчат у світі. У своєму мікросередовищі ми цього досягли”, — каже науковиця.

Франківка Ірина Дарвай про жінок та дівчат у технологіях, підтримку поляків та волонтерство

Учасниця філіалу “Дівчата STEM” в Івано-Франківську. Фото: Facebook/Iryna Darvai

Українська делегація відчувала велику підтримку поляків та учасників форму, каже Ірина. Символікою України були прикрашені вулиці Варшави та навіть стенди саміту.

“Ми відвідали музей науки “Коперник” і розплакалися на касі. Нам сказали, що для нас вхід безоплатний. Зараз у всі музеї Варшави для українців — вільний вхід. Хоча ми готові були заплатити, — розповідає Ірина Дарвай. — Також багато українців знайшли роботу. Гід у музеї, касирка, прибиральниця — українки. Підтримка поляків — неймовірна”.

Франківка Ірина Дарвай про жінок та дівчат у технологіях, підтримку поляків та волонтерство

Ірина Дарвай під час саміту. Фото: Facebook/Iryna Darvai

Наразі Ірина Дарвай повернулася в Україну та продовжує волонтерити. На базі наукового містечка з перших днів повномасштабного вторгнення РФ діє волонтерський хаб.

“Спочатку ми допомагали переселенцям. Зараз — більше мамам з дітьми. Щодня у науковому містечку всі заходи для переселенців — безкоштовні. Це — екскурсії, Тесла-шоу. У школі на ІТ-напрямках та робототехніці безоплатно навчаються діти переселенців”,— каже науковиця.

Франківка Ірина Дарвай про жінок та дівчат у технологіях, підтримку поляків та волонтерство

Табір на базі наукового містечка. Фото: Facebook/Нова Енергія

З її слів, у літньому таборі Science Camp 2022: Explorer у кожній групі навчаються діти переселенців. Їхню участь оплачують за гроші проєктів “Нової енергії” та працівників компанії.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.