Українцям підвищать відсотки за кредитами, виданими до війни: для кого зроблять виняток

Економіка, Новини, Суспільство

Багато банків вже повернули кредитні програми, що існували до війни.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Today.ua.

При цьому нові позики вже видаватимуться з поправкою на підвищену облікову ставку НБУ, . Тобто, відсотки за кредитами стануть вищими. Водночас, деяким клієнтам можуть підвищити кредитні ставки і за тими позиками, які були оформлені ще до війни.

Чому так може статися, розповіла у коментарі виданню ubr голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

Як відомо, цими днями Нацбанк України підвищив облікову ставку. Причому підвищення одразу склало 15% (25% замість 10, які були раніше). Це дуже істотне підвищення, якого ніхто не очікував. Проте НБУ був змушений піти на такий крок через високий відсоток інфляції в країні, щоби підняти падаючий престиж національної валюти.

Завдяки підвищенню облікової ставки, банки будуть змушені підвищити відсотки за гривневими вкладами, зробивши їх прибутковими. А це, у свою чергу, забезпечить зменшення кількості громадян, які воліють зберігати свої заощадження в доларах, і збільшить лави тих, хто зберігає гроші у гривнях.Українцям підвищать відсотки за кредитами, виданими до війни: для кого зроблять винятокПроте підвищення процентної ставки за депозитами – це лише одна сторона медалі, оскільки для того, щоб платити вкладникам високі відсотки за депозитами, треба десь узяти гроші на ці відсотки. І це можливо лише за підвищенні кредитних ставок. Таким чином, відсотки за кредитами також зростатимуть. І, на жаль, це може торкнутися не лише нових позик, а й тих кредитів, які громадяни брали ще до війни.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.