На Івано-Франківщині через укуси змій госпіталізували двох людей

Новини, Суспільство

На Івано-Франківщині 8 червня бригади “швидкої” двічі надавали допомогу людям, яких вкусили змії. Медики госпіталізували травмованих у Коломийську центральну районну лікарню.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на сторінку Обласного клінічного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Facebook.

Перший випадок стався в Білоберізькій територіальній громаді, що на Верховинщині. Там змія вкусила 44-річного чоловіка у руку. Того ж дня у селі Струпків Коломийського району плазун вкусив 63-річного чоловіка.

Як йдеться у дописі, упродовж 2021 року медики екстреної медичної допомоги зареєстрували 26 звернень про укуси змій. У шістьох випадках травмувалися діти до 17 років.

Що рекомендують надзвичайники

Для того, щоб не вкусили змії, рятувальники радять мати відповідний одяг та взуття: високі чоботи, вільні штани-шаровари, заправлені у взуття. Під час збирання гри­бів чи ягід краще користуватися палицею відповідної довжини, щоб пе­ревірити зарості.

При укусі змії надзвичайники рекомендують:

  • зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався;
  • звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас;
  • при укусі змії заборонено висмоктувати отруту з рани, припікати місце укусу чи розрізати його, щоб пустити кров, або ж накладати джгут на руку чи ногу. Припікання місця укусу може загрожувати інфікуванням, як і відсмоктування отрути;
  • на місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком;
  • дайте людині воду. При укусі змії важливо багато пити;
  • якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки проти алергії;
  • при транспортуванні покладіть уражену ногу чи руку на підвищення;
  • якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.