З липня зростають виплати по автоцивілці. Які ще нововведення очікувати водіям

Новини, Суспільство

Національний банк за поданням Моторно (транспортного) страхового бюро України прийняв рішення щодо збільшення з 1 липня 2022 р.максимального розміру виплат за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Дане нововведення має наблизити український ринок страхування до європейських стандартів, повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на  Фіртку.

Як зауважує регулятор, збільшення страхових сум за договорами ОСЦПВ дозволить учасникам дорожнього руху отримати кращий рівень захисту їх фінансових інтересів. Особливо це актуально в умовах зростання цін на деталі та комплектуючі до автомобілів. Водночас вартість поліса для споживачів суттєво не зросте, запевняють в НБУ.

«Підвищення страхових сум з ОСЦПВ стане кроком до більш справедливої та ефективної системи захисту прав постраждалих в ДТП. Випадків, коли розмір шкоди автівці більший, ніж чинна страхова сума за полісом ОСЦПВ, щорічно нараховувалось тисячами.

Постраждалі в таких аваріях люди мають право на повне відшкодування. Зараз же їм доводиться вимагати компенсації витрат на ремонт понад страхову суму від винуватця ДТП, і часто це потребує тривалого судового розгляду, що особливо складно реалізувати за умов воєнного стану»,- зазначив гендиректор МТСБУ Володимир Шевченко.

Нацбанк розширив діапазон значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу. Цей коефіцієнт допомагає оцінити рівень збитковості діяльності страховика. Розширення діапазону дозволить страховикам мінімізувати ризики недорезервування та сформувати адекватну тарифну політику для споживачів страхових послуг.

Що зміниться для водіїв

Максимальний розмір виплати за договорами автоцивілки збільшиться:
● зі 130 000 гривень до 160 000 гривень — на відшкодування збитків, завданих майну;
● з 260 000 гривень до 320 000 гривень — на відшкодування шкоди, завданої здоровʼю та життю потерпілих.

Завдяки цьому водії зможуть отримати кращий фінансовий захист при настанні страхового випадку.

Збільшиться розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, при оформленні Європротоколу

Максимальний розмір виплати збільшиться з 50 000 гривень до 80 000 гривень за умови оформлення Європротоколу. Нагадаємо, що Європротокол дозволяє оформити ДТП без виклику поліції.

Розшириться діапазон значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу

Це означає, що страхові компанії зможуть бути більш гнучкими у ціноутворенні. Враховуючи підвищення максимального розміру виплат по автоцивілці, збільшиться її вартість. Проте в НБУ повідомляють, що ціна зміниться несуттєво.

У будь-якому випадку до 1 липня можна придбати автоцивілку до підвищення тарифів.

Інформація про страховку «Зелена картка» буде вноситись в єдину базу даних для мінімізації маніпуляцій

Це дозволить водіям отримати повну інформацію щодо всіх видів укладених договорів страхування та захистить їх від можливих шахрайських дій, пов’язаних із маніпулюванням неповними даними.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.