Пшениця дешевшає на новинах про можливу деблокаду портів України

Економіка, Новини, Політика, Суспільство

Пшеничні котирування на світових біржах з вівторка знизилися на 1-2% на тлі переговорів про розблокування портів України.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на GrainTrade.

Як зазначається, минулого тижня після заборони експорту Індією ціни на пшеницю сягнули рекордних рівнів.

Водночас з’явились чутки про готовність росії відкрити гуманітарні коридори в Чорному морі для проходження кораблів з портів України, але вона вимагає за це послаблення санкцій з боку країн Заходу. Поки не оприлюднені умови, які дозволять це зробити. Міноборони агресора повідомило про щоденне відкриття з 08:00 до 19:00 двох коридорів для виходу іноземних кораблів з портів Чорного та Азовського морів: Херсону, Миколаєва, Чорноморська, Очакова, Одеси, Південного, Маріуполя. Однак є проблема мінування моря та відсутності гарантій безпеки.

Світові ціни на пшеницю за два дні впали:

  • на 3,7%, або 15,4 $/т — до 421,9 $/т — липневі ф’ючерси на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго;
  • на 3,5%, або 15,9 $/т — до 453,1 $/т — липневі ф’ючерси на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті;
  • на 1,4%, або 6,6 $/т — до 470,5 $/т — вересневі ф’ючерси на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі;
  • на 2,7%, або 11,25 $/т — до 403,75 $/т — липневі ф’ючерси на чорноморську пшеницю в Чикаго.

Вересневі ф’ючерси на пшеницю на паризькій Euronext за дві сесії впали на 5,3%, або 21,5 €/т — до 404,5 €/т, або 432,1 $/т на новинах про можливе розблокування портів України.

AgriCensus повідомляє, що на тендер із закупівлі 400-500 тис. т продовольчої пшениці, оголошений Пакистанською торговельною корпорацією ТСР, подано сім заявок за ціною 515,49-537 $/т C&F з доставкою у червні-липні. Це свідчить про те, що поки трейдери не бачать перспектив зниження світових цін на пшеницю, вважають експерти.

Низьких цін на пшеницю в новому сезоні чекати не варто.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.