ОБСЄ закриває Спеціальну моніторингову місії в Україні через позицію рф щодо мандату

Кримінал, Новини, Політика, Суспільство

Голова ОБСЄ й міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау і генеральний секретар ОБСЄ Хельга Шмід оголосили, що ОБСЄ вживе негайних заходів для закриття Спеціальної моніторингової місії в Україні.

Як передає щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі організації.

Відповідне рішення було ухвалене після того, як 31 березня 2022 року росія не дала продовжити дію мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

«Це було нелегким рішенням. Ми розглянули всі можливі варіанти шляхом політичного діалогу з державами-учасницями для досягнення поновлення мандату Спеціальної моніторингової місії, але позиція російської федерації не залишала нам іншого вибору, крім як вжити заходів для закриття Місії», – сказав Рау.

Водночас він запевнив, що ОБСЄ буде прагнути продовжувати свою діяльність у країні відповідно до існуючих зобов’язань організації.

«Польське головування продовжить співпрацювати з державами-учасницями, щоб вивчити альтернативи щодо майбутньої ролі ОБСЄ в Україні», – підкреслив він.

За словами Шмід, неможливо переоцінити життєво важливу роль, яку місія СММ відігравала протягом останніх восьми років, надаючи об’єктивні факти на місцях, сприяючи діалогу там, де його не було, і надаючи можливість ремонту цивільної інфраструктури, від якої залежало життя мільйонів людей.

Як повідомлялося, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СMM) почала свою роботу 21 березня 2014 року на підставі запиту від уряду України до ОБСЄ і консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.