Україна готується націоналізувати 26 млрд грн активів виведених з ринку банків РФ, – Фонд гарантування вкладів

Економіка, Новини, Суспільство

Кабінет Міністрів підтримав пропозицію НБУ націоналізувати 26 млрд грн активів виведених з українського ринку російських банків, залишається рішення РНБО та підпис президента.

Про це повідомила директорка-розпорядниця Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут в інтерв’ю Економічній правді, про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Вона розповіла, що на рівні уряду вже є рішення щодо примусового вилучення. “Наступні кроки – це рішення РНБО та указ президента щодо введення його в дію”.

Згідно з рішенням, державою будуть експропрійовані високоліквідні активи таких банків як “МР Банк” (“дочка” Сбєрбанка) та Промінвестбанк. Зокрема, кошти на накопичувальному рахунку в НБУ, на кореспондентських рахунках банків, кредити державних компаній та зобов’язання материнських структур цих банків.

Крім цього, зазначила Рекрут, конфіскуються державні облігації у власності, тобто держава в особі Міністерства фінансів більше нічого не буде винна російським банкам. Будуть також експропрійовані депозитні сертифікати, тобто Національний банк теж не повертатиме їм кошти.

Також буде вилучено корпоративні права цих банків, щоб дозволить мати право на надлишки активів, які залишаться після націоналізації.

“Тобто, ми очікуємо, що після задоволення всіх вимог кредиторів, неплатоспроможні банки матимуть надлишки активів. Це означає, що всі черги отримають кошти”, – пояснює очільниця ФГВ.

Вона розповіла, що у “МР банку” на накопичувальному рахунку залишається 3 мільярди гривень, чого достатньо для задоволення потреб вкладників до 200 тисяч гривень та наступну чергу кредиторів та тих фізичних осіб, вклади яких перевищують цю суму. Кредитори сьомої черги, юридичні особи, отримуватимуть виплати за рахунок реалізації портфелю активів банку.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.