В Україні були скоєні злочини, які підлягають юрисдикції МКС – прокурор суду в Гаазі

Кримінал, Новини, Політика, Суспільство

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є пiдстави вважати, що на території України були скоєні злочини, які підлягають юрисдикції МКС.

Про це він сказав на спільному брифінгу з Генеральним прокурором України Іриною Венедіктовою у Києві, передає щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

“У нас є всі підстави вважати, що на території України були скоєні злочини, які підлягають юрисдикції МКС”, – сказав Хан.

Він запевнив, що розслідування буде об’єктивним і неупередженим і базуватиметься на нормах права.

“Усі сторони конфлікту мусять дотримуватись норм Римського статуту. Я наголошую, що правосуддя має бути мобілізоване та діяти не на боці України чи рф, а на боці норм і правових принципів людяності”, – сказав прокурор МКС.

Хан також зазначив, що докладатиме усіх зусиль, аби встановити контакт із російською стороною. При цьому продовжуватиметься тісна співпраця з українськими правоохоронними органами.

“Ми маємо зробити все можливе, щоб були правосуддя та відповідальність”, – наголосив прокурор МКС.

Водночас він підкреслив, що відвідав Бучу та Бородянку, команда експертів побувала на місцях скоєння злочинів.

“Ми бачимо, що ці злочини є реальними, вони не є фейком”, – заявив прокурор МКС.

При цьому він зазначив, що надходить інформація про скоєння нових злочинів.

“Наше завдання – перевірити достовірність цих заяв та з професійної точки зору оцінити”, – сказав прокурор, зауваживши, що докази “говоритимуть самі за себе”.

Як повідомлялося, Генпрокурор України Ірина Венедіктова та прокурор МКС Карім Хан здійснили робочу поїздку в Бучу на Київщині, де проводиться ексгумація тіл убитих російськими загарбниками цивільних.

Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка та вся Київська область були визволені від російських загарбників на початку квітня. У визволених містах і селах зафіксовані масові вбивства росіянами цивільних осіб. Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоврядування, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв’язані руки, є сліди катувань, люди вбиті пострілами у потилицю.

Міжнародний кримінальний суд у березні за зверненням 42 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.