Громадська рада проти корупції в охороні здоров’я області, а  голова Івано-Франківської ОДА?.. (відео+фото+документ)

Відео-новини, Здоров'я, Кримінал, Новини, Політика, Суспільство

12 серпня 2021 року голова обласної державної адміністрації Світлана Оніщук провела зустріч з представниками Громадської ради – консультативно-дорадчого органу при облдержадміністрації. Нагадаємо читачам, що за два роки це вже четвертий голова Івано-Франківської ОДА. Плинність просто жахлива!.. 

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ. 

Як зазначила пані Світлана Оніщук, дискусія була гарна і жвава, всі були налаштовані працювати!

Так, один з членів громадської ради Володимир Туркін наголосив, що йому приємно те, що такий високо кваліфікований спеціаліст очолив нашу Івано-Франківську ОДА.

Одне з наболівших питань, яке було підняте на цій зустрічі – знову охорона здоров’я, точніше корупція в ній, яка крутиться навколо посадових осіб, а саме в.о. директора КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня» Миколи Стовбана та директора департаменту охорони здоров’я ОДА Ігоря Дмитренка, яких пов’язують з головним лікарем Феофанії Ігорем Семенівим (https://youtu.be/oUAZQQvCOUw).

Було наголошено, що навколо цих посадових осіб постійно корупційні скандали із тендерами та закупівлями, призначеннями цих осіб на керівні посади. Екс голова Андрій Бойчук відсторонив Ігоря Дмитренка від виконання обов’язків директора департаменту на час розслідування та хотів в подальшому звільнити горе чиновника, проте, як стверджують в медичних колах, йому завадили це зробити телефонні дзвінки високопосадовців з офісу президента.

Подробиці у сюжеті від Голос ІФ:

В кінці засідання громадської ради пані Світлані Оніщук були вручені матеріали, роздруковані з відкритих джерел, про проведені журналістські розслідування стосовно згаданих посадових:

Департамент охорони здоров’я “натендерив” на недовіру депутатів обласної ради

На Прикарпатті департамент витратив понад п’ять мільонів без погодження депутатів

Журналісти виявили порушення під час закупівлі медичного обладнання

Керівника ДОЗ Івано-Франківської ОДА Ігоря Дмитренка відсторонили від посади у зв’язку із підозрою у численних порушеннях та зловживаннях

Таємні призначення у Франківській медицині та “ковідні гроші”

Лідери ветеранських та волонтерських організацій скаржаться на непрозоре призначення керівника ДОЗ в Івано-Франківській області

Медицину Прикарпаття знову «лихоманить»

Медичний “спрут” Прикарпаття

Нагадаємо читачам, що під тиском депутатів обласної ради в 2019 році Микола Стовбан вимушений був звільнитися з посади директора департаменту, оскільки фігурував в кримінальній справі та скандалі із закупівлею медичних виробів, які закупляв очолюваний ним департамент в фірми (ТОВ «ДІМС»), бенефіціаром якої на той час був Ігор Дмитренко. На другий же день за дивних обставин на власному подвір’ї депутата обласної ради, лікаря хірурга, члена медичної комісії обласної ради Олега Атаманюка згорів автомобіль (https://stopcor.org/v-ivano-frankivsku-likaryu-hirurgu-yakiy-vistupav-proti-koruptsiynih-oborudok-spalili-avto-foto/). Невже це дивний збіг обставин?

Пізніше той самий Ігор Дмитренко, порушуючи наказ МОЗ України від 31.10.2018 №1977, призначає Миколу Стовбана в.о. директора КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня». Як то кажуть, «рука руку миє!» Згідно згаданого наказу генеральним директором (директором) для лікувальних закладів обласного рівня може бути особа, яка має стаж роботи на керівних посадах не менше 7 років.

Також, згідно постанови КМУ від 27.12.2017 №1094 орган управління, тобто Департамент, тимчасово (з дня виникнення вакантної посади до призначення керівника закладу за результатами конкурсу) покладає виконання обов’язків керівника закладу на особу з числа штатних працівників закладу або призначає виконуючого обов’язки з числа інших осіб на строк, що не перевищує два місяці. Чому Микола Стовбан до сих пір в порушення нормативно-правових документів обіймає посаду керівника КНП і чому до сих пір департамент не оголосить прозорий та відкритий конкурс на посаду керівника закладу?

Така сама історія і з призначенням на посаду директора департаменту Ігоря Дмитренка, який за дивних обставин без жодного дня досвіду роботи на державній службі, без прозорого проведення конкурсу став директором департаменту охорони здоров’я.

З цього приводу на останній сесії обласної ради від 09.07.2021 було прийняте рішення №187-7/2021 «Рекомендувати обласній державній адміністрації вжити заходів дисциплінарної відповідальності до посадових осіб департаменту охорони здоров’я, освіти, науки та молодіжної політики, управління культури, національностей та релігій, служби у справах дітей обласної державної адміністрації за порушення вимог Положення в частині неналежного подання матеріалів з питань призначення на посаду керівників підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на розгляд обласної ради.»

Що зроблено з цього приводу? Чи притягнуті до дисциплінарної відповідальності посадові особи? Якщо ні, то яка причина? Пройшло вже більше місяця!

Також, останнім часом серед медичної спільноти ширяться чутки, що начебто адміністрація пані Світлани Оніщук готує подання на Ігоря Дмитренка на заслуженого лікаря України… Хотілося б почути спростування від голови ОДА, адже на Прикарпатті є, на правду, немало поважних лікарів з багаторічним досвідом роботи, аніж пан Дмитренко, який, мабуть, і сам не зможе толком відповісти, де він себе в такому віці проявив як «заслужений лікар» з багаторічним досвідом.

Колись звання заслуженого лікаря присвоювалось лікарям лікарських дільниць, амбулаторій, родильних будинків, лікарень, поліклінік, лікувально-профілактичних, санітарних установ і органів охорони здоров’я, які пропрацювали в цих установах не менше 10 років і особливо відзначились у своїй практичній діяльності в галузі охорони здоров’я.

Одного разу адміністрація часів Олега Гончарука вже була зробила подання в 2019 році на присвоєння звання заслуженого лікаря України Миколі Стовбану за незрозумілі заслуги перед медициною Прикарпаття. Не слід повторювати ці помилки! Сподіваємося, що це всього лиш чутки… Хоча президенту слід було б ретельніше вивчати досьє претендентів на звання «заслуженого» перед підписанням указів.

На ці та інші питання, сподіваємося, голова Івано-Франківської ОДА Світлана Оніщук дасть об’єктивну відповідь і не заставить довго чекати громадськість на вжиті об’єктивні та справедливі заходи! Чи може новопризначена голова ОДА теж не надовго і все залишить так, як воно є, виступивши «покровителем медичного спрута Прикарпаття» ?! Час покаже…

Проте, журналісти нашого інтернет видання хочуть звернутися до голови Івано-Франківської ОДА Світлани Оніщук з проханням вплинути на директора департаменту охорони здоров’я Ігоря Дмитренка не порушувати чинне законодавство і надати відповідь на наш журналістський запит №147 від 29.12.2020.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.