Як студенти-іноземці Івано-Франківська відзначають Різдво (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Іноземні студенти, які навчаються в Івано-Франківську, збираються до столу на Святу вечерю, а згодом підуть до костелу на вечірню Службу Божу — Пастерку.

Напередодні Різдва Суспільне Карпати поцікавилося, як вони відзначають це свято,  інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на сайт “Суспільне Карпати”.

Шість років тому при римо-католицькому костелі в Івано-Франківську вони створили хор святої Терези.

Хор об’єднує молодь з різних країн світу. Щоправда, з року в рік змінюється склад. Одні студенти повертаються додому, інші приїжджають навчатися.

З Камеруну приїхав Франкі Жанту. Студент-другокурсник жартує, що його ім’я співзвучне з прізвищем українського письменника Івана Франка.

Співати хлопець розпочав недавно, хоча вже знає українські колядки. Минулоріч вперше у Криворівні Верховинського району він відсвяткував Різдво за українськими традиціями:

“На столі були такі страви як кутя, вареники, пампушки, так багато всього. Знаю, що має бути 12 страв. Цікаво, що я навчився, як готувати кутю з цукром, медом”.

А от в камерунців на святковому столі обов’язково має бути страва з рисом:

“Рис, тому що це — день радості. Різдво — це взагалі більше свято для дітей. А вони дуже люблять їсти рис”, — розповідає Франкі Жанту.

В хорі ще одна дівчина з Камеруну Мілейна Нсуту. Вона навчається в медичному виші.

“В Україні ми організовуємо концерти, співаємо на вулиці. А вдома готуємо багато їжі, сидимо разом та даруємо один одному подарунки і ділимось радістю”, — розповідає про життя у Франківську дівчина.

Марі Стефен з Делі (Індія -ред.) співала в хорі й на Батьківщині. Вдома на Різдво обов’язково ходить колядувати:

“В Індії ми спочатку все декоруємо, готуємо святкову їжу і ходимо від хати до хати колядувати. Часто обираємо уривок з Біблії і проповідуємо. В Індії мало християн, тому важливо розповісти про радість народження Христа. Також діти готують вертеп. А на саме Різдво ми колядуємо щонайменше дві години”.

24-го грудня, як тільки зійде на небі перша зоря, студенти-іноземці зберуться на Вігілії, іншими словами, — Святій вечері. Опісля до костелу на нічну Службу Божу — Пастерку.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.