Ірма Вітовська: Мова зараз не лише засіб спілкування, це засіб збереження нації

Новини, Політика, Суспільство

Мова сьогодні, на жаль, є не лише засобом спілкування, це засіб збереження нації. І саме мовою ми можемо показати, що ми інші.

Про це в ефірі хард-ток-шоу «DROZDOV» на телеканалі ZIK розповіла українська акторка театру та кіно, громадська діячка, Заслужена артистка України Ірма Вітовська.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Гостя Програми каже, що мистецтво не повинно стояти осторонь політики, або ж війни. За словами акторки, публічна людина у час війни повинна бути взірцем для інших.

«І мова сьогодні, на жаль, є не лише засобом спілкування, це засіб збереження нації. І я вам зараз доведу. Росіянам сьогодні що кажуть, чому Росія забирає Крим і «Східну Малоросію»? Їм кажуть, що люди на цих територіях нічим від них не відрізняються. Мовляв, вони ж говорять як ми, отже, ми – єдиний народ. І вони мають рацію. Адже з точки зору їхньої правди вони забирають своє», – зауважила Ірма Вітовська.

Тому, за словами акторки, щоби у росіян була перепона бачити своє на українських землях, повинна бути мовна відмінність.

«Можливо тоді вони подумають, що це не варто забирати, адже це не їхнє. Тоді не буде можливості і для маніпуляцій «згори». Тоді це вже буде не визволення, а агресія. Це важче буде подавати. Тому все, що я хочу сказати, що українська мова зараз стала самозбереженням української нації. І саме мовою ми можемо показати, що ми інші», – наголосила Заслужена артистка України.

А щодо російськомовних патріотів України, Ірма Вітовська каже, що таких людей в Україні чимало, але вони роблять все для того, аби у майбутньому їхні діти та онуки розмовляли українською мовою.

«У мене є багато друзів, які розмовляють російською, бо у такому віці їм вже важко опанувати українську. Але вони розуміють, що їхні діти повинні вивчити рідну мову. Та й загалом, все почин6ається з обличчя міст, з сервісу ресторанів та закладів, які відвідує людина у своїй країні. Адже коли до вас звертаються мовою тої країни, де ви знаходитеся, то і ви так будете розмовляти. І коли ви лиш кудись заходите, і до вас звертаються «Ласкаво просимо», «Заходьте будь ласка», то все одразу стає зрозумілим. Ось це ідентифікує країну. Це сьогодні робить будь яка країна», –підсумувала гостя програми.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.