Гострий брак ліжок і кадрів: вся Івано-Франківська область може потрапити до «червоної зони» (відео)

Відео-новини, Здоров'я, Новини

Тривожна динаміка розповсюдження коронавірусу на Прикарпатті. Кількість хворих в області стрімко зростає, особливо в обласному центрі.

Івано-Франківськ вже другий тиждень в червоній зоні. Медзакали переповнені, не вистачає не лише ліжкомісць, але і кадрів. Подробиці далі в сюжеті, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Прикарпаття цього тижня ще більше почервоніло. До Івано-Франківська додався – Тисменицький район. Одночасно стрімко зростає і щоденна статистика нових випадків зараження. Якщо на початку жовтня – ця кількість була трохи більше, ніж сотня, то останні два тижні вона досягла вже трьохсот за добу.

В першій Івано-Франківській міській клінічній лікарні усі сто тридцять ліжко-місць заняті. Додатково медики облаштували ще сім. Заповнена повністю і реанімація. В закладі приймають лише важких хворих – з високою температурою, інтоксикацією та задишкою.

«На коридорі ще не кладемо ліжка, але втискуємося в інші палати. Багатьом змушені відмовляти пацієнтам. Приходять і швидкою доставляються, самі звертаються і з поліклінік сімейні лікарі направляють, доводиться їх тут обстежувати, робити аналізи і переконувати що ще не час лягати в лікарню», – розповів Ярослав Кобиляк, заступник головного лікаря Івано-Франківської міської клінічної лікарні №1.

Багато хворих – киснево залежні, кажуть медики. Кисневих точок тут вистачає. Та загалом по області – їх недостатньо. Киснем забезпечені менше половини ліжок. Усе через брак фірм, які займаються їх встановленням та обслуговуванням.

«Ці роботи повинні виконуватися суто ліцензовані фірми і на даний час таких фірм не є багато. Наприклад у нас Львівська область проводила дані роботи», – відзначив Володимир Дзьомбак, заступник директора депаптаменту охорони здоровя Івано-Франківської ОДА.
Та якщо кисень – можна докупити, а ліжка – доставити, то з кадрами – все набагато складніше. Зросло навантаження на медичний персонал, працівники – вкрай виснажені, кажуть в першій міській лікарні.

«Навантаження зросло не знаю навіть в скільки. Як мурашки цілодобово, роблять капельниці, маніпуляції. Шукаємо медсестер. Є новий наказ, який дозволив працювати по контракту. То ми його вивчаємо, щоб залучати працівників на умовах договору», – заявив Ярослав Кобиляк, заступник головного лікаря Івано-Франківської міської клінічної лікарні №1.

Проблема з кадрами і в решті медзакладів Прикарпаття, кажуть в департаменті охорони здоров’я. Як вихід пропонують – тимчасову ротацію кадрів.

«Персонал на даний час практично всі лікарні, які задіяні у допомозі по ковід, вони не є суто ті, які займаються наданням допомоги ковіду. Є персонал який задіяний, а є персонал який надає допомогу в чистій зоні. На даний час керівництво медустанов отримало завдання вивчити це питання і якщо то можлива ротація, тобто ті хто виснажився вони можуть перейти в зони чисті», – розповів Володимир Дзьомбак, заступник директора депаптамену охорони здоровя Івано-Франківської ОДА.

Загалом лікарні в області завантажені вже на майже 63 відсотки. Якщо цей показник сягне 75%, вся область потрапить до червоної зони. Тож, аби цього не сталося, чиновники хочуть додатково розгорнути ще 300 ліжко місць.

Відеопрогравач

00:00
02:54
Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.