На Прикарпатті в розпалі сезон збору опеньків (фото)

Новини, Суспільство
Цього року на Прикарпатті висока врожайність грибів, особливою популярністю користуються опеньки.

Де, як та скільки знаних грибів можна назбирати, про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на ПІК.

Куди вирушати за опеньками?

“Саме слово “опеньки” вказує на те, що ці гриби ростуть біля пнів, – розповідає Юліана Харевич, досвідчена збирачка грибів.—Збирати їх можна від зими до осені наступного року. Зараз сезон осінніх, на мою думку, найсмачніших опеньків.

Юліана Харевич додає, що розпочинається він із середини серпня і триває до початку-середини листопада. Проте початок і завершення сезон залежать від погоди. Так цьогоріч  осінні опеньки на Прикарпатті почали збирати у середині вересня. Найкраще вирушати за опеньками у ліси Тисмениччини, Тлумаччини, Коломийщини, Рогатинщини,  Калущини, Долинщини, Городенківщини, Богородчанщини.

За словами ще одного грибника Богдана Валігурського, осінні опеньки найкраще і найбільше ростуть біля пнів старих, пошкоджених  і навіть перегнилих, зазвичай,  листяних дерев: дуба, берези, липи, осики, граба. Рідше ростуть у парках, біля доріг, у ярах та видолинках. Опеньки ростуть чималенькими купками  і мають “постійне місце”. Для самих дерев велика кількість опеньок—неабияка біда. Бо коли осінні опеньки кілька років поспіль “облипають” дерево, то воно незабаром загине.

Пан Богдан радить збирачам опеньків обов’язково запам’ятати те місце, де вони знайшли чимало грибів. Бо наступного року там можна буде також знайти не менші, а то й значно більші купи опеньків. Якщо знати місця, то за день кожен любитель чи любителька  тихого полювання  можуть назбирати до 20 кілограм грибів. А деякі меткі грибники у багаті на врожай опеньків роки возять гриби з лісу підводами.

Як відрізнити опеньки від отруйних грибів?

Пані Юліана стверджує, що для грибників початківців це може бути непросто.

“Тому, якщо ви йдете за опеньками вдруге чи втретє в житті, то збирати, звісно, можете, що завгодно, але вдома неодмінно треба показати лісовий урожай комусь з досвідчених грибників або хоча би подивитися і Інтернеті як виглядають їстівні опеньки”, – радить жінка.

Отож їстівний опеньок  є кремово-жовтого або рудувато-бурого кольору,  заввишки 5-15 сантиметрів, із капелюшком в діаметрі 3-10 сантиметрів.

Якщо це молоді грибочки, то капелюшки мають форму випуклої кулі, а старші мають круглий капелюшок, посередині з горбочком. Висота ніжки опенька 5-15, а товщина 1-2 сантиметрів, до низу ніжка стає потовщеною та найважливіше на ніжці під капелюшком є так звана “спідничка”.

На Прикарпатті в розпалі сезон збору опеньків

В отруйних грибів цієї “спіднички” немає. Якщо зрізати гриб та подивитися на внутрішній бік капелюшка, то в їстівних опеньків він буде жовтуватого або кремового кольору, в отруйних—яскраво жовтий або оливковий. Також добре понюхати опеньки: їстівні мають насичений грибний смак, а отруйні віддаватимуть гниллю.

Скільки коштують опеньки?

Вартість опеньків цьогоріч відносно невелика: за 10-літрове відро просять від 100 до 150 гривень. Купку вагою 300-500 грам можна придбати й за 50 гривень.

Злата Леміш

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.