Гучне затримання директорів лісгоспів: чи будуть покарані прикарпатські корупціонери (відео)

Відео-новини, Кримінал, Новини

Цікаво, а як у президентському опитуванні проголосують корупціонери? Вони ж і досі одна з великих груп у нашому суспільстві. Скільки б держава не звітувала про успіхи у боротьбі з корупцією, ця публіка не втрачає своїх позицій, перетворюючи на живі гроші все, що завгодно.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Подробиці.

От простий приклад – на Прикарпатті нещодавно почалась гучна справа із затриманням одразу семи директорів лісгоспів. На незаконних рубках в Україні вже традиційно заробляють багатомільйонні статки. І що? Вироки наближаються? А якщо ні, то чому? Це ж прості справи. Жанна Дутчак у всьому розібралася.

Гучне затримання відбулося в першій половині вересня. На спробі підкупити поліцейського погоріли відразу сім директорів лісгоспів. Щоб відчути весь масштаб, того що сталося, скажу, що на Прикарпатті державних лісгоспів всього п’ятнадцять. А це означає, що арештували половину керівників.

Хабар директори лісгоспів намагалися дати керівнику відділу обласного управління стратегічних розслідувань. Платити йому були готові щомісяця – по тисячі доларів кожен. Головне, аби той не помічав незаконних рубок. Але слідчий не спокусився і “чорних лісорубів” здав.

Вадим Мельник, заступник начальника управління департаменту стратегічних розслідувань:

Працівник звернувся до керівництва управління стратегічних розслідувань. За результатами чого в ДБР було зареєстроване кримінальне провадження.

Одного із директорів лісгоспів затримали на гарячому, коли той намагався передати перший “місячний платіж” – сім тисяч доларів. Паралельно того ж дня затримали очільників і решти шести лісгоспів.

Запобіжний захід для директорів лісгоспів обирали у Львові. І для всіх суд обрав його у вигляді тримання під вартою, з альтернативою внесення застави кожним в сто двадцять шість тисяч гривень. Як ви розумієте, ніхто в СІЗО наразі не сидить, очільники лісових господарств майже одразу внесли заставу і вийшли на волю.

Ні прізвищ керівників, ні назви лісгоспів правоохоронці не оприлюднюють. З того, що мені вдалося дізнатися. Йдеться про очільників Івано-Франківського, Коломийського, Калуського, Болехівського, Вигодського, Гринявського та Верховинського лісгоспів.

Ну що ж їдемо до них у гості.

Перше – Вигодське лісове господарство. Ми тут бували неодноразово, і востаннє буквально три місяці тому. Тоді активісти розповіли, що за десять років у цьому лісгоспі, прикриваючись санітарними рубками, спиляли на 500 тисяч кубів більше, ніж дозволено.

Василь Мельник, житель села Мислівка:

Рубають ділову деревину під видом санітарної рубки, що воно згнило. Там має рубатися 10 процентів має бути гнилого, а вони рубають всплошну.

Серед лісу натрапляємо на два лісовози. Побачивши камеру, працівники одразу комусь телефонують.

Назар, майстер електронного обліку деревини:

Зараз приїде лісничий із ним говоріть. Цей ліс законно, все нормально. – Чому ліс не чіпований, у вас є документи? – Ось чіпований ліс. Ось точкую. Ліс їде на нижній склад. Ось пиловник, ось дрова. Дрова йдуть по обміру.

Питаємо лісників, чи чули вони про кримінальні пригоди свого шефа. І власне, де він сам зараз.

Що чули про вашого директора? Кажуть що він давав хабар. – Давайте без того. Я не знаю. Питайтеся в ного. Я не цікавився, мені того не треба. – Та що я буду казати. Йдіть в кантору і питайте. – Він на роботі зараз? – Не знаю.

В конторі, саме так лісники називають головний офіс лісництва, ми дізналися, що директора давно немає.

Андрій Рак, головний лісничий, в.о. директора ДП “Вигодське лісове господарство”:

Він пішов у відпустку, а тоді під час відпустки пішов на лікарняний. – Скільки часу його немає на роботі? – Від 10 вересня.

До речі, саме 10 вересня правоохоронці і затримали керівників.

Їдемо далі. Наступна зупинка – Калуський лісгосп.

– Скажіть будь ласка де ваш директор? – Директор у відпустці. – З якого числа? – Йдіть в кадри питайте. – Ну місяць, тиждень його нема? – З половини вересня.

Решту лісгоспів ми не об’їжджали, просто зателефонували. У двох керівників усунули з посади на два місяці.

Бачите йде лісовоз. Він везе десь приблизно 20-22 складометри дров. Отак за ніч може йти 22-24 лісовози.

Пан Михайло із чорними лісорубами бореться не один рік. Він виявив десятки незаконних рубок. Але одна річ виявити, а інша – довести. Зазвичай, каже, із перевіркою ідуть так довго, що лісники встигають замаскувати вкрадене: пеньки обливають кислотою, або ж влаштовують підпали.

Тож активісти, щоб мати докази, встановили на дорогах із лісосік відеокамери.

Біда, що нема куди інформацію подавати, правоохоронці беруть до уваги покивають головами, пишіть заяви, багато людей боїться писати.

Але знайшлися такі, що не побоялися і написали. Працівника одного із лісництв оштрафували. Аж на 170 гривень.

До прикладу, лише один ось такий заповнений лісовоз, який зафіксували відеокамери активістів, коштує щонайменше тисячу доларів. І лише за один день лісоруби таких вивозять десятки. Тож штраф у 170 гривень – виглядає просто смішно.

А от чи притягнуть когось до відповідальності із затриманих директорів лісгоспів? Бо за законом кожному світить до восьми років в’язниці. Але схем уникнути покарання за злочин в Україні чимало.

Михайло Андрійович, активіст:

Різні обставини включаються – застава, позитивні характеристики, нагороди. Скоріше всього на мою думку буде всьо зведено до умовного покарання можливо, що хтось і буде притягнутий на якийсь час позбавлений права займати керівні посади.

Покарання, яке легко перетворюється на фікцію. І чорні рубки, які прикривають ширмою фіктивних санітарних чисток. І за всім цим реальність: непереможні корупція та контрабанда. І карпатський ліс, який зникає.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.