Як локдаун через COVID-19 відгукнеться Україні: економіка може не витримати, а долар – кардинально розвернутися (карта)

Економіка, Новини, Суспільство

В Україні зростає кількість виявлених випадків зараження коронавірусом, що вже найближчим часом може призвести до нового посилення обмежень.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на OBOZREVATEL.

Жорсткого локдауну, як це було в березні-травні, упевнені експерти, не буде, але водночас обмежень так чи інакше не уникнути.

Крім того, цього разу нові рішення можуть привести до зміцнення гривні, а не девальвації, як це було кілька місяців тому.

Детальніше про те, чи можливий в Україні новий жорсткий карантин і до чого це може призвести.

Чи буде жорсткий карантин в Україні?

Ще кілька тижнів тому можливість введення жорсткого карантину всерйоз не обговорювали. Зараз же, коли кількість виявлених випадків різко зросла, а в лікарнях не вистачає вільних ліжок в інфекційних відділеннях, “локдаун” став куди ймовірнішим.

Скільки в лікарні ліжок для хворих на коронавірус

У МОЗ кажуть, що жорсткий карантин можливий тільки в тому випадку, якщо завантаженість лікарень наближатиметься до 100% (за станом на 10 жовтня 58,6%). У Києві частина лікарень уже переповнена. Тобто якщо одночасно близько 85 тис. осіб потребуватимуть госпіталізації через коронавірус, у чиновників не буде виходу – доведеться повертати жорсткі обмеження.

Співрозмовники в Кабінеті міністрів розповідають: за приблизними оцінками, щоб заповнюваність лікарень наблизилася до 100%, щодня мають виявляти близько 11 тис. нових випадків коронавірусу. Щоправда, це без урахування додаткових місць.

“Рахували з огляду на те, що госпіталізації потребує кожен четвертий. Якщо людина вже потрапила до лікарні, вона там перебуває більше двох тижнів. А ще враховуйте, що почнеться сезон грипу. Такого навантаження на лікарні ще не було ніколи”, – розповідає співрозмовник.

Зараз ширяться чутки про те, що в Офісі президента розглядають варіант перенесення місцевих виборів з 25 жовтня в тому разі, якщо до того часу буде небезпечно проводити масові зібрання. Поки цю інформацію ніхто не підтверджує і не спростовує. Уже перевели на дистанційне навчання студентів.

Приклади повторного повного карантину вже є. Першими на такий крок зважилися в Ізраїлю: місцевим заборонили відходити більш ніж на кілометр від свого житла, а всі підприємства, без роботи яких можна обійтися, закрилися. Але якщо в Ізраїлю, незважаючи на наслідки першого локдауну, є для цього економічна можливість, в Україні ситуація набагато гірша.

Локдаун буде, але не таким жорстким: аналітики дали прогнози

Найімовірніше наступний етап обмежень в Україні буде, однак ефект від таких заходів буде не таким загрозливим для бізнесу, як у березні-травні, розповідає керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій.

“У будь-якому разі потрібно шукати якийсь баланс між карантинними обмеженнями й можливістю безперешкодної роботи бізнесу. Попередній жорсткий карантин, ті заходи, які вводилися і діяли в березні-травні, були надмірними. Станом на сьогодні можна сказати, що вони були імовірніше марними. Медична система не підготувалася до нового витка пандемії і дійсно потрібно щось робити”, – говорить аналітик.

У більшості бізнесу, який працює у сфері обслуговування, ситуація буде непроста, але повного закриття, ймовірно, не буде. З такими ж оцінками погоджується й аналітик Володимир Мазуренко. Поки влада обходиться м’якими заходами: зобов’язують закриватися після 22 годин, встановлюють вимоги щодо максимальної кількості людей у закладах, вводять обмеження на масові зібрання, зокрема і концерти.

“Навіть у багатому Ізраїлі нові обмеження зустріли протестами і невдоволенням. А що робити українцям, у яких економічно запас міцності куди менше”, – каже Мазуренко.

Найгірша ситуація для бізнесу – невизначеність, розповідає ексміністерка фінансів Оксана Маркарова. І поки немає конкретного плану, як буде змінюватися карантин, в якому порядку і за яких умов конкретні кроки будуть посилювати чи послаблювати, бізнес буде чекати гіршого.

“Громадське здоров’я – це пріоритет номер один, і він повинен бути визначальним, проте маючи вже результат введення карантину і його впливу на ділову активність, дуже важливо всі наступні рішення уряду приймати з урахуванням цього впливу і дуже чітко комунікувати з бізнес-асоціаціями”, – говорить Маркарова.

Долар через карантин може навіть подешевшати

У березні, після оголошення карантину, було два тижні паніки, протягом яких НБУ довелося влити в економіку близько 2 млрд доларів. Тоді курс долара виріс з 24,7 до 28,1 грн/$. Цього разу, вважає Паращій, паніки на валютному ринку не буде і курс після оголошення нових обмежень рости не буде. Крім того, цілком можливо, що це призведе до зміцнення гривні.

“Будь-які нові обмеження не будуть генерувати паніки, і курс, імовірніше, визначатиметься ринковими тенденціями. Якщо будуть нові обмеження, попит на долар буде менше. Відповідно, є ймовірність, що гривня навпаки буде зміцнюватися. Не тільки економічна активність буде визначати курс долара. Ми пам’ятаємо, який великий дефіцит бюджету закладався на 2020 року, знаємо, який дефіцит бюджету закладається на 2021 рік і цей дефіцит потрібно буде якось фінансувати. Залежно від того, як наш уряд фінансуватиме цей дефіцит, можуть бути руху в обидві сторони”, – відзначає аналітик.

Так, якщо іноземці купуватимуть українські державні цінні папери (ОВДП), то курс буде зміцнюватися. Якщо ж для компенсації дефіциту буде відбуватися завдяки емісії, то долар може навпаки – значно подорожчати.

Аналітик Єгор Комов також розповідає : зниження економічної активності може привести до зниження курсу долара, однак водночас буде повільніше відновлюватися економіка, погіршитися ситуація на ринку праці, зокрема можливе зниження середнього рівня зарплат, зростання рівня безробіття.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.