На Верховинщині встановлюють нові опори ліній електропередачі (фото)

Новини, Суспільство

У селі Верхній Ясенів Верховинського району АТ «Прикарпаттяобленерго» встановлює нові опори ліній електропередачі 10 кВ та 35 кВ, які проходять над рікою Чорний Черемош, на заміну тим, що були пошкоджені під час червневої повені.

Мешканців села перезаживили від інших ліній, тому ремонтні роботи відбуваються без планових вимкнень, про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на Прикарпаттяобленерго.

Дві лінії електропередачі проходять вздовж ріки Чорний Черемош та перетинають її. У червні 2020 року рівень води в ріці піднявся більш як на метр, знищивши берегоукріплення та змивши одну опору лінії 10 кВ та одну опору лінії 35 кВ «Верховина-Устеріки». Також піддались тиску стихії та сусідні опори. Вони встояли, але потребували укріплення. Щоб не допустити такої ситуації в майбутньому, на ділянці, де лінії перетинають Чорний Черемош, встановлюють нові опори, укріплюючи їх в руслі річок.

На замовлення обленерго, монтажні роботи виконує компанія-підрядник, що має необхідне обладнання для проведення робіт такого типу. Зокрема, для відновлення змитої опори лінії 35 кВ встановлено трубонабивний фундамент глибиною 10 метрів. Для ще однієї опори на лінії 35 кВ, яка розташована на другому березі річки, встановили габіонне укріплення із 66-ти ящиків, яке захистить її від подальшого руйнування у разі підйому рівня води.

Для відновлення змитої опори лінії електропередачі 10 кВ теж встановлюють турбонабивний фундамент, закріплюючи її в руслі річки на глибину 1,5 метри. Нова опора буде стійкішою не лише завдяки фундаменту, а й коштом конусоподібної форми.

«Насправді опор, які були пошкоджені повінню, в гірських районах є значно більше, але у зв’язку із браком коштів ми першочергово замінюємо лише ті, стан яких критичний, – каже Ігор Микуляк, головний інженер філії АТ «Карпатська». – Сподіваємось, що із введенням стимулюючого регулювання фінансування збільшиться і вдасться відновити кожну із них. Боротьба із наслідками повеней та сильних вітрів для нашої місцевості, на жаль, є характерною, і наслідки, як правило, серйозніші, ніж в інших районах, оскільки ймовірність аварій на зношених мережах – вища. Поки що, ми робимо все можливе, щоб наші споживачі не залишались без електроенергії».

На сьогодні усі роботи із встановлення фундаменту та укріплення опор здійснені, залишилось лише доставити та встановити опори. На жаль, сьогодні важко прогнозувати дати завершення монтажних робіт, оскільки через сильні опади рівень води у Чорному Черемоші знову підіймається, ускладнюючи доступ до місця робіт для техніки та персоналу. За сприятливих погодних умов роботи можуть завершити за лічені дні, але синоптики передають сильні дощі й зливи на весь наступний тиждень. Щойно рівень води в річці стане безпечним – опори замінять, а споживачів приєднають до ліній.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.