Від наслідків пандемії помре більше людей, ніж від COVID-19, – епідеміолог-інфекціоніст

Здоров'я, Новини, Суспільство

Схоже, кількість смертей і випадків зараження COVID-19 у світі стабілізується. Але катастрофа в сфері охорони здоров’я, яку спровокував новий коронавірус, – це тільки початок, а наслідки пандемії можуть тривати ще кілька десятиліть.

Про це інформує  Голос ІФ з посиланням на Dagens Nyheter.

“Дуже ймовірно, що через те, як пандемія вплинула на суспільство, помре набагато більше людей, ніж від самого захворювання”, – каже епідеміолог-інфекціоніст Анна Міа Екстрем (Anna Mia Ekström).

На думку Анни Мії Екстрем, професора епідеміології інфекційних хвороб Каролінського інституту, пік зростання кількості смертей через COVID-19 у світі вже позаду.

“Як і раніше, є великі регіони, де інфекція поширилася не так сильно. Ну а ті країни, де спочатку був великий ризик високої смертності, вже сильно постраждали і, до того ж, зараз краще підготовлені. І за великим рахунком тут ми говоримо про західний світ, де частка літніх людей більша”, – каже вона.

Африка – континент, де, за наявною інформацією, інфекція поширилася найменше. Але, на думку Анни Мії Екстрем, багато що вказує на те, що смертність від COVID-19 не обов’язково була б там високою, навіть якщо б інфекція широко розійшлася. Також вона згадала Індію, де кількість заражених величезна, а смертей при цьому, як і раніше, відносно мало.

“У цих країнах дуже велика частка зовсім молодого населення. В Африці лише три відсотки населення старше 65. Частка громадян з підвищеним тиском в Індії становить всього 10%, та й людей із зайвою вагою набагато менше, ніж, наприклад, у США. Так що, оцінюючи панораму ризиків в цих країнах, логічно очікувати, що смертей і випадків тяжкого перебігу хвороби там менше”.

Незважаючи на це, Анна Міа Екстрем не готова сказати, що найгірші наслідки пандемії ми вже на глобальному рівні подолали. На її думку, світ, навпаки, очікує катастрофа в галузі охорони здоров’я, в якої можуть бути дуже довгострокові наслідки.

“Якщо подивитися на те, як розвивалися різні захворювання при нестачі лікування на тлі пандемії, що сильно позначилася на суспільстві, і врахувати, скільки через них помирає людей, досить ймовірно, що кількість цих смертей перевищить смертність від самого COVID, – каже вона і продовжує: – Дитячі хвороби, від яких ми зазвичай робимо щеплення, серйозні сексуальні домагання, насильство в сім’ї, брак ліків, небезпечні пологи і аборти, бідність і голод – все це і так уже посилилося і буде посилюватися і далі через реакцію світу на пандемію. Я б сказала, що вплив обмежень на різні країни окремо і на весь світ в цілому набагато небезпечніші, ніж сама хвороба”.

Торкнулася Анна Міа Екстрем і інших результатів пандемії, наприклад, припинення онкоскрінінгу, а також брак у багатьох регіонах світу таких медикаментів, як антибіотики й інсулін. Малярія, туберкульоз і ВІЛ також трапляються зараз частіше, ніж раніше, через брак запобіжних заходів.

“Зараз всі знають, що якщо послабити контроль над заразними захворюваннями, вони починають поширюватися швидше. Це стосується не тільки COVID-19”, – каже вона.

Аннелі Бер’єссон (Annelie Börjesson), голова шведської Асоціації сприяння ООН, каже, що деяким регіонам знадобляться десятиліття, щоб повернутися до того рівня, якого наполегливою працею вдалося досягти до початку пандемії.

“За останні місяці ми в багатьох сферах сильно відкотилися назад. Ми з тривогою бачимо, скільки людей, за розрахунками, в майбутньому страждатимуть від голоду, і побоюємося, що мільйони опиняться в ситуації крайньої бідності. Стрімко зростає нерівність, як на міжнародному рівні, так і в окремих країнах”.

За даними ООН, через пандемію у 1,6 мільярдів дітей і підлітків порушився режим відвідування школи. Коли закриваються підприємства, дітей тримають вдома і не пускають до школи, найбільше страждають саме вони, а також жінки.

“Зростає ризик, що неповнолітніх дівчаток частіше видаватимуть заміж, а кількість підліткових вагітностей, які нерідко пов’язані з тією чи іншою формою насильства, стане зростати. Ми дуже активно в останні роки працювали над тим, щоб дівчатка здобували освіту, і результати були хороші. Але зараз ми швидко відкочуємося назад”.

Складна ситуація, яка тільки погіршується, може змусити людей кидати свої будинки і бігти.

“Це дуже ймовірно. Коли людина не може добути собі навіть прожиток і втратила всі засоби до існування, вибору у неї залишається не так вже й багато. Сьогодні в світі близько 80 мільйонів біженців, і, швидше за все, ця цифра зросте”, – каже Аннелі Бер’єссон.

Обидва експерти кажуть, що всі наслідки пандемії важко передбачити. Вони вважають, що спалах коронавірусу затьмарив багато іншого.

Анна Міа Екстрем думає, що світ сконцентрувався на боротьбі з новим коронавірусом за рахунок багатьох інших видів охорони здоров’я.

“Звичайно, постфактум міркувати легко, але таким глобальним організаціям як ВООЗ слід було б розробити більш диференційовану стратегію і більше значення надати збереженню інших заходів щодо захисту громадського здоров’я, які, як ми знаємо, рятують мільйони життів. Ми тепер жонглюємо всього одним м’ячем, а всім іншим дозволили впасти на підлогу, я і подумати не могла, що таке колись станеться. І тепер ми бачимо справжню катастрофу, особливо в бідних країнах”, – каже вона.

Останнім часом ВООЗ багатьма різними способами намагається вирішити проблему, про яку говорить Анна Міа Екстрем, підкреслюючи, що дуже важливо постачати лікарні ліками і від інших хвороб.

“Реальний вплив COVID-19 на поширення інших хвороб і зростання смертності від них ми зможемо оцінити лише в майбутньому”, – сказав глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус (Tedros Adhanom Ghebreyesus) в понеділок.

Робота ВООЗ здійснюється зараз в рамках дуже маленького, в порівнянні з поставленими завданнями, бюджету, вважає Аннелі Бер’єссон. Зараз вся ООН зіткнулася з проблемою, що ресурсів стає менше, а потреб – більше.

“Весь бюджет ВООЗ приблизно дорівнює бюджету середньої лікарні в Нью-Йорку. Враховуючи, яку роботу потрібно виконати, все це дуже нелегко. ООН завжди фінансували недостатньо, але коли глобальна економіка йде на спад, справи з цим йдуть ще гірше. Багато країн притримують свої внески і допомогу, тому що вважають, що ресурси потрібні їм вдома, і я можу це зрозуміти. Але в багатьох країнах цих ресурсів взагалі немає, і вони зараз опинилися в дуже вразливому становищі”.

Щоб розібратися з ситуацією, з якою зараз зіткнувся світ, або хоча б частково пом’якшити її наслідки, потрібно проявити солідарність і передавати більше ресурсів тим організаціям, що допомагають найбільш постраждалим”, – вважає Аннелі Бер’єссон.

“Я б хотіла бачити, як заможні країни, окремі донатори і всі, у кого є така можливість, виділяють максимум коштів на допомогу. Тому що потрібні зараз саме ресурси, а гроші в світі явно є. Є чимало мільярдерів, від яких хотілося б побачити участь. Сьогодні особливо потрібна солідарність”, – каже вона.

Також Анна Міа Екстрем вважає, що потрібно терміново відкривати школи.

“Найважливіше, щоб діти знову повернулися до школи. Потім потрібно повністю сконцентруватися на розширенні превентивних програм охорони здоров’я та кампаніях допомоги голодуючим, а також налагодити експорт та імпорт медикаментів. Також потрібно розробити програму підтримки тим, хто піддається насильству. Потрібно докласти колосальних зусиль, щоб виправити збиток, – каже вона і продовжує: – Я вважаю, ми повинні дивитися на все ширше. Це жахливо, що люди вмирають через пандемію, і велике горе для їхніх близьких, але з усіх померлих в цьому році лише два відсотки припадає на хворих COVID-19. Ми звітуємо по кожній смерті від COVID-19, але взагалі забули про тих, хто вмирає від інших хвороб, які ми взагалі-то вміємо лікувати. А цьому просто необхідно теж приділяти увагу”.

Факти. Ось як наслідки пандемії вплинули на світ

Голод: За розрахунками Всесвітньої продовольчої програми ООН, потреба в її кампаніях з липня по грудень цього року збільшиться майже на 30% в порівнянні з тим, що очікувалося до пандемії. У грошовому еквіваленті ця цифра становить 8,7 мільярдів шведських крон.

Бідність: від 40 до 60 мільйонів людей через пандемію коронавірусу можуть опинитися в умовах крайньої бідності.

Охорона здоров’я: Дослідження, проведене ВООЗ в 105 країнах світу, свідчить, що в 90% з них робота органів охорони здоров’я порушилася. Порушення найчастіше стосуються таких основних сфер, як вакцинація, лікування хронічних захворювань, планування сім’ї, лікування психічних захворювань, діагностика, скринінг і лікування ракових захворювань.

Права жінок: ще 47 мільйонів жінок і дівчаток через пандемію можуть опинитися в умовах крайньої бідності. Успіхи, яких вдалося досягти за кілька десятиліть боротьби за права жінок, можуть бути втрачені.

Здоров’я дітей: 6,7 мільйонів дітей ризикують сильно недоотримати харчування. Внаслідок цього до кінця року може померти на 10 000 дітей більше, ніж зазвичай. Сотні мільйонів дітей через пандемію не будуть вакциновані.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.