У Раді пропонують відмовитися від монетизації «пакунку малюка»

Економіка, Здоров'я, Новини, Суспільство

У Верховній Раді планують відмовитися від монетизації «пакунку малюка» і залишити його в натуральному вигляді.

Відповідний законопроект №3006а за основу підтримали 316 народних депутатів, про це інформує  Голос ІФ з посиланням на  РБК-Україна.

Автори документа пояснюють, що, згідно з даними опитування ЮНІСЕФ, позитивний вплив програми на сімейний бюджет відчули 79% сімей з дітьми. Майже половині (49%) одержувачів «пакунку» вдалося істотно заощадити на покупці товарів для немовляти на перших місяцях життя.

Крім того, підкреслюють автори законопроекту, за два роки кількість предметів у пакунку зросла у 2,5 рази. Якщо у 2018 році лише 35% батьків надавали перевагу пакунку грошовій виплаті, то тепер 8 з 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме в натуральному вигляді.

У документі прописано, що тимчасово – з 1 жовтня по 31 грудня цього року – закупівля одноразової натуральної допомоги «пакет малюка» організовується і здійснюється через Управління ООН з обслуговування проектів у рамках пілотного проекту.

Після закупівлі «пакети» будуть доставляти у пологові будинки і відділи соціального забезпечення населення.

Відповідно до закону, з 1 січня 2021 року забезпечення цією одноразовою допомогою, процедура її замовлення, закупівлі і транспортування до закладів охорони здоров’я (пологові будинки або пологові відділення, перинатальні центри, неонатальні центри тощо) здійснюється відповідно до закону «Про державні закупівлі».

Нагадаємо, концепція «пакунку малюка» і «муніципальної няні» була презентована під час засідання Кабміну 30 травня 2018 року.

З 1 січня 2019 року почала діяти нова соціальна програма «Муніципальна няня». За нею батьки отримуватимуть відшкодування плати за послуги догляду за дитиною до 3 років.

Однак у липні 2020 Кабінет міністрів запропонував (а згодом і затвердив відповідне рішення) замість видачі «пакетів» запровадити виплати у розмірі 5 тисяч гривень на одного новонародженого.

Перехід на грошову компенсацію «пакунку малюка» пов’язаний зі складнощами у тендерних закупівлях, але Мінсоцполітики може переглянути своє рішення.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав зберегти програму «пакунок малюка» саме в натуральній формі.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.