Уряд схвалив зміни до Податкового кодексу

Економіка, Новини, Суспільство

14 вересня Кабінет Міністрів затвердив зміни до Податкового кодексу та деяких інших законів України в частині забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Відповідний законопроект розроблено з метою збільшення надходжень до Державного бюджету у 2021 році.

Запропоновані Міністерством фінансів зміни до ПКУ містять ресурсні норми, норми щодо поліпшення умов ведення бізнесу та підвищення рівня адміністрування, інформує  Голос.if.ua з посиланням на Урядовий портал.

Зокрема, у частині поліпшення умов ведення бізнесу передбачається:

– для с/г виробників не нараховуватимуться зобов’язання з ПДВ у випадках форс-мажорних обставин (втрата врожаю, падіж поголів’я);

– виключення із складу доходів платників єдиного податку коштів державної підтримки від Фонду розвитку підприємництва та Фонду розвитку інновацій;

– виключення із складу доходів фізичних осіб – підприємців і громадян сум коштів, отриманих від Фонду розвитку інновацій;

– виправлення неузгодженостей законодавства щодо маркування рідин для електронних сигарет;

– усунення неузгодженості законодавства про ліцензування обігу пального із законодавством про працю;

– пролонгація строку списання заборгованості з ЄСВ так званим «сплячим» ФОП на 2 місяці.

Для підвищення рівня адміністрування змінами до Кодексу передбачено скасувати мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок, списати суми фінансових санкцій (штрафів і пені), за умови повного погашення сум податкового боргу протягом 6 місяців, на який нараховані такі фінансові санкції.

Чергові нововведення в цій сфері пропонують встановити дозвіл стягувати податковий борг, який виник у результаті несплати грошового зобов’язання та/або пені, визначених самостійно платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, за рахунок готівки та/або коштів з рахунків у банках такого боржника за рішенням контролюючого органу без звернення до суду.

Зауважено, що наразі Мінфін разом з ДПС, із залученням представників бізнесу, веде роботу з обговорення проблем, що виникають при зупиненні реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Зазначений законопроект доповнює ПКУ нормами, які надають можливість платнику податку оскаржувати рішення комісії контролюючого органу про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, яке надається платнику у випадку відповідності його критеріям ризиковості, визначеним постановою Кабінету Міністрів № 1165.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.