Оновлений Коломийський район: думки очільників розійшлись

Новини, Політика, Суспільство

17 липня депутати Верховної Ради України проголосували за зменшення кількості районів. Замість 490 районів відтепер – 136, пише Голос.if.ua з посиланням на Дзеркало Медіа.

До Коломийського району ввійшли Гвіздецька селищна, Городенківська міська, Заболотівська селищна, Коломийська міська, Коршівська сільська, Матеївецька сільська, Нижньовербізька сільська, Отинійська селищна, Печеніжинська селищна, Підгайчиківська сільська, П’ядицька сільська, Снятинська міська, Чернелицька селищна територіальні громади. Адміністративний центр – у місті Коломиї.

Умовно кажучи, райони – це ланки між об’єднаними територіальними громадами й областю. Проте, які їхні практичні функції, достеменно поки що не знає ніхто. Ми розпитали перших осіб міста та району – мера й очільників районної ради та РДА – принаймні, що для Коломиї означає зміна адміністративно-територіального устрою: додаткові переваги чи зайве навантаження. Думки розділилися.

 

Любомир Глушков, голова районної державної адміністрації, переконаний, що зменшення кількості районів піде на користь громадам:

«Змінюється адміністративно-територіальний устрій країни. Тобто, класичний варіант Коломийського району, яким ми звикли його бачити, перестане існувати.

Була запропонована концепція укрупнення районів. Я переконаний, що це піде на користь, бо громади будуть фактично самостійно вирішувати всі проблемні питання.

Необхідності в тій кількості районів, яка була раніше, відпадає. Не самого району, як адміністративно-територіальної одиниці, а як органу управління. Не буде так багато повноважень у районних рад і РДА – їхні функції будуть зменшені в десятки разів.

Ми руйнуємо радянську систему та переходимо до європейської. Буде одна на декілька колишніх районів префектура чи районна адміністрація, районна рада, що вирішуватиме питання, визначені законодавством. Думаю, таких питань буде небагато. Можливо, це стосуватиметься, наприклад облаштування перевезень у межах району, методичних центрів, медицини другого рівня. Скоріше за все, це будуть ті повноваження, котрі потрібні для всіх районів. Такий собі координатор взаємодії між ОТГ.

Райони здійснюватимуть загальний нагляд за дотриманням чинного законодавства органами місцевого самоврядування. ОТГ я прирівняв би до міст обласного значення, оскільки вони матимуть свої бюджети. Коломия абсолютно нічого не втрачає.»

 

Ігор Слюзар, міський голова, поки що не визначився зі своїм ставленням до нових районів:

«Всі повноваження передали на ОТГ, не розумію функцій районів. Я думав, цього рівня не буде взагалі. Якщо район формується для виконання державних повноважень у межах своєї території – СБУ, поліція, суд – то, як адміністративна одиниця, він має право на існування.

Коломия була містом обласного значення, вона не входила в Коломийський район – ми підпорядковувалися напряму області. Тепер входитимемо».

 

А от Роман Дячук, голова районної ради, категорично проти нового адміністративно-територіального устрою:

«Я – великий противник районів у створеному зараз вигляді. Згідно з територіально-адміністративною реформою, мали бути сформовані ОТГ, регіони – області, а замість районів – декілька районних адміністрацій – префектур. У них не мало бути представницького органу та депутатського корпусу.

Районних рад просто непотрібно. Функцій, які вони мають виконувати, нема.  Не визначено, на якій фінансовій базі вони стоятимуть: субвенції державного бюджету, ОТГ тощо. Це – зайва політична ланка. Депутати самі не зрозуміли, що породили великий конфлікт на майбутнє.

Реформа, що будувалась 5 років, зведена не те, що нанівець, а до абсурду. Єдина перевага – створення кількох робочих місць для чиновників.»

Поки невідомі чіткі функції районів, складно сказати, що для громад означає їх утворення. Нагадаємо, загалом на Прикарпатті утворили шість районів.

Автор – Юлія Марціновська.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.